fbpx

BBC kršenje novinarskih standardov kaznuje, pri nas je to modus operandi javne RTV

Martine Croxall/Špela Kožar (foto: zajem zaslona)

Po tem, ko se je voditeljica na BBC televiziji “hihitajoče in veselo” odzvala na dejstvo, da se je nekdanji britanski premier Boris Johnson umaknil iz zadnjega tekmovanja za vodstvo konservativcev, je BBC presodil, da je voditeljica s tem hudo kršila uredniške standarde nepristranskosti. Njene “pripombe in reakcije so povzročile veliko tveganje, da bi občinstvo lahko verjelo, da se izražajo mnenja o tekmovanju za vodstvo konservativcev,” je dejal BBC, voditeljičino vedenje pa je sprožilo ogorčenje tudi na Twitterju.

Njeno vidno veselje ob novici, da se Boris Johnson umika iz tekme za vodstvo torijcev, je bilo po mnenju korporacije BBC neprimerno in pristransko, s čimer je kršila uredniška pravila. Korporacija je ugotovila, da je Martine Croxall podala “več pripomb in reakcij, kar je povzročilo “znatno tveganje”, da bi občinstvo lahko verjelo, da so bila izražena mnenja”. Medtem ko je njihovo pojasnilo logično in pričakovano, je v Sloveniji situacija precej drugačna. Spomnimo na novinarko Špelo Kožar, ki so jo ob njenih vidnih, neutemeljenih in večkrat izraženih mnenjih levičarji in levičarski aktivisti celo hvalili, čeprav je s tem več kot očitno kršila vsa pravila nepristranskosti.

Med programom, ki se je začel 90 minut zatem, ko je Johnson napovedal, da ne bo sodeloval v tekmi za vodstvo konservativcev, je Croxallova na informativnem televizijskem BBC kanalu vidno vesela dejala: “No, vse to je zelo razburljivo, kajne?” Zatem je dodala še: “Mi je sploh dovoljeno biti tako vesela? Pa sem!” Nick Timothy, prej svetovalec nekdanje premierke Therese May, je podal svoje mnenje: “Karkoli si mislite o Johnsonu, če vam je mar za BBC, ne morete misliti, da je to na kakršen koli način sprejemljivo od enega od njegovih voditeljev.” In to je bil le eden od mnogih kritičnih komentarjev.

BBC je za javnost dejal, da je oddaja, ki jo je voditeljica Martine Croxall vodila 23. oktobra, vključevala “več pripomb in odzivov”, zaradi katerih bi občinstvo lahko pomislilo, da so bila izražena mnenja o politični opredelitvi in konservativnem vodstvenem tekmovanju. Prav tako je dejal, da ni bilo dovolj nasprotovanja in izpodbijanja nekaterih mnenj, ki so jih izrazili gostje v programu. “Vse skupaj je to pomenilo, da ta izdaja The Papers ni izpolnjevala naših uredniških standardov, saj je občinstvu dala možnost sklepati o uredniškem stališču BBC-ja,” so zapisali. “To ni v skladu z BBC-jevo zavezanostjo uredniški nepristranskosti.”

Na novico o ugotovitvah BBC se je odzval tudi analitik Mitja Iršič, ki je na Twitterju med drugim zapisal: “Čisto drugi svet. Koliko novinarjev bi sploh še imeli, če bi se držali takšnih standardov?”

Voditeljica je celo sama priznala, da je to storila kljub temu, da je vedela, da bo kršila pravila
Croxallova, ki so jo po epizodi umaknili iz predvajanja, je priznala, da je morda kršila smernice javne radiotelevizije, ko se je nasmejala komentarju gosta, ki se je posmehoval nekdanji premierki. “Verjetno ne bi smela,” je rekla v smehu. “S hihitanjem verjetno kršim kakšno grozno pravilo nepristranskosti.” Zadeva se je reševala v internem postopku, komentar Croxalove pa je pritegnil kritike na družbenih omrežjih, vključno s torijevsko poslanko Nadine Dorries, Johnsonovo zagovornico, ki je tvitnila: “BBC je javna radiotelevizija, ki jo plačuje splošna javnost, ki je v veliki večini glasovala za konservativno vlado. To pomanjkanje nepristranskosti dokazuje, kako globoko je zakoreninjena pristranskost.”

Foto: Twitter

Johnson ni nikoli uradno izjavil, da bo kandidiral za vodstvo, vendar je podpornikom povedal, da želi kandidirati. Špekuliralo se je, da mu ni uspelo zagotoviti potrebnega števila stotih poslancev, ki bi podprli njegovo nominacijo, zato je tekmo na koncu dobil Rishi Sunak. Konservativni poslanec Neil O’Brien je voditeljeve komentarje takrat označil za “samouničevalne”.

Zgodba spominja na “neodvisne” novinarje pri nas, Špela Kožar je ena od njih
V Sloveniji smo vsak dan priča kršenju pravil nepristranskosti – poleg vseh ostalih imen je to večkrat in vedno znova javno in brezsramno počela novinarka Špela Kožar, ki je pred leti na družbenih omrežjih za plakate z neonacističnimi simboli obtožila kar stranko SDS in nekdanjega premierja Janeza Janšo. Ta je ob njenih neutemeljenih trditvah na Twitterju zapisal: Bo vodstvo @RTV_Slovenija reklo kako na ta sovražni govor svoje novinarke ali se molče strinja?” Glede na to, da je Kožarjeva kljub vsemu obdržala svojo službo, je bilo jasno, s kom se RTV Slovenija strinja. Njeno opredeljenost vidimo tudi danes, ko so bili primorani v svoj “varni levičarski mehurček” sprejeti ljudi, ki razmišljajo drugače. Takoj so zagnali vik in krik, stavke in podobna vsiljevanja, s katerimi želijo doseči, da RTV ostane leva, pri vsem tem pa ne izbirajo sredstev in za nasilje in vsiljevanja svojih ideologij obtožujejo druge.

In prav dejstvo, da Kožarjeva prihaja iz kroga RTV, ki bi morala predstavljati temelj objektivnosti, je še toliko bolj zaskrbljujoče. Namesto da bi njeno kršenje novinarskih standardov sankcionirali, ga levičarji in njihovi aktivisti hvalijo. Spomnimo tudi na dogodek izpred dveh let, ko smo bili na TV Slovenija priča enemu od mnogih hujskaških družbeno političnih aktivnosti Špele Kožar, ki se ji ni zdelo sporno razkazovanje spolnih organov in čaščenje totalitarnih simbolov, ki smo jima bili priča na Prešernovem trgu. Tamkajšnje dogajanje je povsem neutemeljeno primerjala z ločenimi proslavami, ki so potekale v preteklosti in z jesenskimi protesti, ki so potekali proti vladi Marjana Šarca. Razžalostili so jo tudi nekateri varnostni ukrepi, ki so se izkazali za več kot upravičene. Kot je že v ponedeljek na Nova24TV povedal premier Janez Janša, ne bi imel nič proti proslavi, ki bi jo na svoj način pripravili nasprotniki njegove vlade.

Gledalci hujskaškemu družbeno političnemu aktivizmu Kožarjeve niso nasedli

Gledalci odkrito hujskaškemu načinu Kožarjeve niso nasedli: “To je poročanje o dogajanju? To je politični komentar. Podžiganje gledalcev zoper vlado. Brez konteksta, daljše razlage, razlik, vzrokov itd. Ampak samo kratek komentar z namenom očrniti vlado. Potem so pa presenečeni, ker pomemben del volilnega telesa želi ukiniti financiranje.” In kako se je javna televizija odzvala na vse to? Kožarjeva je še kar zaposlena, kar pove več kot dovolj o celotnem stanju medijske in novinarske “nepristranskosti” v Sloveniji in njihovi svobodi, o kateri na RTV kar naprej govorijo, da je “NIMAJO”.

Tanja Brkić