fbpx

Begunske kvote od danes naprej evropska realnost

Foto: Bobo

Vrh EU je uslišal želje Italije pri reševanju begunske krize. 16 beguncev je že na poti v svoj nov dom na Švedsko. Nov EU plan za reševanje begunske krize bo pomagal pri relokaciji beguncev iz Italije in Grčije, kjer se jih trenutno nahaja največ. Begunce bodo premestili v druge Evropske države, tudi v Slovenijo.

EU je sprejela kar nekaj novih smernic za reševanje begunske krize. Evropski notranji ministri so se strinjali, da je potrebno okrepiti delovanje organizacije Frontex, katere naloga je varovanje mej in deportiranje tistih beguncev, ki so bili v EU ilegalno.

Kam bodo premestili 120 tisoč beguncev?
Ena od smernic novega akcijskega plana je relokacija beguncev po vseh Evropskih državah. V bližji prihodnosti, lahko pričakujemo večje navale beguncev po celi Evropi. EU odločevalci so se strinjali, da je potrebno čimprej preseliti kar 120 tisoč beguncev iz Italije in Grčije, saj sta jih ti dve državi sprejeli največ.

Evropski komisar Dimitris Avramopoulos je povedal, da bo prvo letalo z begunci odšlo na Švedsko iz Italije že danes. Ti begunci so bili preverjeni, registrirani, identificirani in opremljeni s potrebno dokumentacijo za preselitev. Dodal je še, da bodo tisti ki se niso oz. se ne bodo uspešno registrirali, poslani domov.

EU bo poleg relokacijskega plana ustanovila tudi nove “hotspot” točke, kjer se bodo begunci lahko čimprej registrirali in dobili potrebne informacije za bivanje v EU. Prva “hotspot” točka je že odprta na jugu Italije, v Lampedusi.

T. O.