fbpx

Belgija je splav za zapornike spremenila kar v hostel za 250 ilegalnih migrantov

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

V Belgiji znajo biti zelo domiselni glede reševanja ilegalnih migrantov. Reno, t.i. zaporniška ladja, je bila med migrantsko krizo uporabljena za prevozno sredstvo za migrantske centre po Belgiji. Reno lahko oskrbi do 250 ilegalnih migrantov z brezplačno posteljo, hrano in zdravstveno oskrbo.

Reno, plavajoč zaporniški splav, je belgijska vlada uporabila že v letu 2015, ob prvem masovnem migracijskem valu v Belgiji. Ladja lahko oskrbi do 250 ilegalnih migrantov z brezplačno posteljo, hrano, brezplačno zdravstveno oskrbo. Ilegalni migranti pa lahko odidejo, kadar se jim zahoče. Nov migrantski val se zdi neizprosen, zato se Belgijci pripravljajo na različne scenarije, ki jih bo pripeljala prihajajoča migrantska kriza.

Belgija ima kar nekaj krajev, obremenjenih z migrantskim prebivalstvom. Migrantski centri v Lommelu in Deurneju so po poročanju Voice of Europe odprti za prihajajočo migrantsko krizo že tedne in mesece. Ob tem želijo zapolniti tudi t.i. počitniške parke za uporabo prosilcev za azil, da bi bili nastanjeni v času čakanja za odobritev ali zavrnitev vstopa v Belgijo.

Belgijci vabijo tiste ljudi, kateri jim povzročajo največ težav na področju kriminala in terorizma.
Belgija je še ena izmed evropskih držav, ki rada rešuje “velike socialne stiske” ilegalnih migrantov, kot da so že pozabili na zločine migrantskih najstnikov iz Alžirije in Maroka, ki so pred nekaj časa hudo pretepli belgijskega najstnika v Antwerpnu. Teroristični napadi v Bruslju pa je za večino Belgijcev že preteklost. Prav te osebe večinskega muslimanskega porekla jim povzročajo največ težav na področju kriminala in terorizma.

Luka Perš