[Video] Lokalno prebivalstvo preprečilo namestitev 400 ilegalnih migrantov na severni meji Grčije

Prebivalci vasice Vrasna, severovzhodno od Thesalonikov, so v torek, 22. oktobra, prisilili grške oblasti, da opustijo načrt namestitve okoli 400 migrantov v bližnji hotel.

Lokalni prebivalci so zablokirali cesto na obrobju Vrasne in tako ustavili avtobuse, ki so po poročanju Greece Greek Reporterja prevažali migrante iz prenatrpanega migrantskega centra na otoku Samos.

“Svarili smo oblasti naj ne vozijo v Vrasno več ljudi, ker so lokalni prebivalci besni. Niso nas poslušali,” je povedal župan Volvija Diamantis Liamas.

“Napetosti so se začele že zgodaj in ko so prispeli avtobusi, so se hoteli zaprli,” je dodal Liamas. Hoteli, ki so bili pripravljeni sprejeti migrante so si namreč zaradi razjarjenosti prebivalcev premislili. V vas pa so takrat poklicali celo policija za primere izgredov.

Želijo poskrbeti za pravično porazdelitev beguncev
Migrante bodo sedaj namestili v bungalove ob plaži na otoku Evia, so v sredo sporočili predstavniki grških oblasti.

Silovita reakcija vaščanov ni presenetila nikogar, saj občina Volvi že trpi veliko število ilegalnih migrantov, ki so jih tja naselile grške oblasti. Namen notranjega ministrstva naj bi bila “pravična porazdelitev beguncev po Grčiji”, a to ovirajo regionalni guvernerji, ki še vedno niso poslali sezname potencialnih mest za nastanitev migrantov.

Ivan Šokić