fbpx

Belgijska pirova zmaga: Sodišče odločilo, da ni potrebno sprejeti džihadistk, ki so se pridružile ISIS, lahko pa njihove otroke

Tatiana Wielandt in Bouchra Abouallal (vir: twitter)

Prizivno sodišče v Belgiji je potrdilo odločitev belgijske vlade in s tem zavrglo prejšnjo odločitev iz decembra, ki bi Belgijo prisilila v sprejetje dveh džihadistk, ki sta se v Siriji pridružili Islamski državi.

Belgijsko sodišče je razsodilo, da Belgiji ni potrebno sprejeti nazaj 25-letne Bouchre Abouallal in 26-letne Tatiane Wielandt, ki sta se pridružili Islamski državi v Siriji. Enako pa po poročanju Breitbarta ne velja za njune otroke, ki so vsi mlajši od šest let. Tako Abouallal kot Wielandts sta trikrat rodili.

Džihadistki sta se tako že strinjali da se njuni otroci vrnejo v Belgijo. V izjavi za javnost pa je minister za pravosodje Koen Geens povedal, da ne moremo kriviti otrok za početje njihovih staršev. Zato naj bi se vlada potrudila da vzamejo nazaj otroke teroristov, ki so mlajši od deset let.

5 tisoč evrov dnevno na otroka
Prizivno sodišče je razveljavilo prejšnjo odločitev sodišča iz decembra, ki je državi naložilo, da mora pripeljati džihadistki z otroki iz begunskega taborišča v Siriji na lastne stroške. V kolikor to ne bi storili v roku 40 dni, je sodišče državi zagrozilo s kaznijo v višini 5 tisoč evrov na otroka na dan.

Čeprav se sodba nanaša na zgolj dve džihadistki se v državi bojijo, da bi lahko sprožila še več sodnih postopkov, saj se je od leta 2013 naprej Islamski državi pridružilo več kot 400 posameznikov. Belgija je ravno tako bila tarča terorističnih napadov Islamske države, izpostaviti velja samomorilski bombni napad v katerem je umrlo 32 ljudi, več sto pa je bilo ranjenih.

Ivan Šokić