Belgijske pristojne službe so se zavedale nevarnosti migranta, ki je v Bruslju sejal smrt, pa niso ukrepale

Abdesalem Lassoue (Foto: Facebook)

V zvezi s terorističnim napadom v Belgiji, ko je tunizijski migrant Abdesalem Lassoue sodil dvema švedskima turistoma, prihajajo na plano nove podrobnosti. Belgijski uradniki so bili, kot kaže, že večkrat obveščeni o tem, da je moški potencialno nevaren. A navkljub temu mu je uspelo brez težav izvesti teroristični napad. 

V torek so belgijski uradniki priznali, da so migranta na račun njegov domnevnih povezav z džihadom spremljali že od leta 2016. Državni organi pregona so bili večkrat obveščeni, da je moški potencialno nevaren. Navkljub vsemu pa je terorist Abdesalem Lassoue v Belgiji živel nezakonito.

Namesto da bi bil migrant izgnan, potem ko so mu leta 2020 zavrnili prošnjo za azil, je ta v ponedeljek zvečer izvedel teroristični napad. Celo noč je preživel na begu, dokler ga v torek zjutraj ni ustrelila policija. 45-letnik pred tem ni bil obsojen, a je bil belgijskim organom pregona znan po vrsti “sumljivih dejavnosti” vključno z domnevno trgovino z ljudmi in ogrožanjem varnosti države, je v torek novinarjem razkril pravosodni minister Vincent Van Quickenborne. Julija 2016 so bile belgijske oblasti prvič seznanjene z njegovo radikalno naravo, da je torej razmišljal o odhodu na konfliktno območje za izvajanje džihada.

Abdesalem Lassoue (Foto: Facebook)

Neuspeh obveščevalnih služb
Migrantovo ime se nikdar ni znašlo na zveznem seznamu teroristov, ki je bil ustvarjen za namene spremljanja s terorizmom povezanih dejavnosti po terorističnih napadih na bruseljsko letališče in podzemno postajo leta 2016. “Informacije so bile preverjene, nič drugega ni bilo mogoče storiti,” je vztrajal Van Quickenborne in zatrdil, da so bile obveščevalne službe tedaj preplavljene z “na desetine takšnih poročil na dan”, saj sta Belgija – in Evropa – šli skozi “pravo teroristično krizo”. “Čeprav je bil znan organom pregona, ni bilo nobenih konkretnih znakov njegove radikalizacije”, je minister odgovoril na vprašanje, zakaj se slednji ni znašel na seznamu teroristov.

Na začetku tega leta je policija morilca aretirala in zaslišala, potem ko naj bi ta grozil stanovalcu v azilnem centru, ki ga je obtožil, da je bil v svoji domovini obsojen zaradi terorizma. Zaradi tega je belgijska zvezna policija sklicala sestanek protiteroristične delovne skupine, ki je bila vzpostavljena po napadih leta 2016, da bi ga preiskala. Delovna skupina naj bi se sestala 17. oktobra, vendar je migrant napadel večer prej.

Potem ko so Tunizijcu oktobra 2020 zavrnili azil, so mu poslali uradno pismo, v katerem mu je bilo naloženo, naj zapusti Belgijo. Pismo je bilo poslano na njegov naslov v bruseljskem predelu Schaerbeek. Toda po besedah državne sekretarke za azil in migracije Nicole De Moor pismo ni bilo nikoli predano, ker ga v času dostave ni bilo doma, poroča Politico. Belgijski zvezni zakonodajalci bodo v sredo razpravljali o tem, kako lahko nezakoniti migrant, ki je opazovan z več strani, še vedno izvede teroristični napad. Podrobnosti o strelčevem profilu naj bi sprožile burno razpravo.

Foto: epa

Že dlje časa se Belgija bori z očitki, da ji njena večplastna politična arhitektura preprečuje, da bi se učinkovito spopadla z varnostnimi grožnjami. “Moramo sestaviti uganko in izvedeti, kaj je vedela policija,” je v zvezi s situacijo izpostavil poslanec stranke Open VLD, ki jo vodi premier Alexander De Croo, Tim Vandeput. Slednji meni, da je več kot očitno, da je politika vračanja preveč ohlapna. “Ta postopek mora biti,” je prepričan Vandeput.

N. Ž.