Beloruske oblasti začele s kriminalnim pregonom opozicije zaradi poskusa “prevzema oblasti”

Foto: epa

Beloruska vlada se je v četrtek odločila za pričetek kriminalistične preiskave na račun prizadevanj s strani opozicije za prevzem oblasti potem, ko večni predsednik Aleksander Lukašenko še naprej vztraja pri ohranitvi na oblasti navkljub dvotedenskim protestom, ki so izbruhnili zaradi spornih volitev.

Prvi beloruski predsednik in hkrati večni predsednik, ki se oblasti oklepa 26 let, je na nedavnih volitvah osvojil šesti zaporedni mandat. Rezultat spornih volitev je tako razburil disidente, da so se ti v znak protesta podali na ulice. Protesti na račun ponarejenih so se na račun nezadovoljstva razširili po celotni državi. Navkljub hudim pritiskom s strani varnostnih sil, ki jih obsojata tako ZDA kot tudi EU, ti trajajo že 12 dni zapored.

V sredo je EU sporočila, da nikakor ne sprejema rezultata beloruskih volitev, ki so se odvile 9. avgusta, in ob tem napovedala, da bo uvedla sankcije napram beloruskim uradnikom zaradi njihove odgovornosti za nasilje, represijo in goljufijo.

Opozicija ustanovila Koordinacijski svet za lažji prehod oblasti

Podporniki glavne opozicijske nasprotnice Lukašenka Svetlane Tikhanovskayjeve, ki je prebegnila v  Litvo, so v začetku tega tedna ustanovili Koordinacijski svet, ki bo nadziral prizadevanja za miren prehod oblasti. Skupina je na svojem prvem srečanju v sredo pozvala k vnovičnim volitvam in se zavzela za pričetek pogovorov z oblastmi, poroča Breitbart.

Beloruski generalni državni tožilec Aleksander Konjuk je obsodil ustanovitev Koordinacijskega sveta in ga označil kot protiustavnega. “Ustanovitev in dejavnosti takega sveta so usmerjene v izvedbo prevzema oblasti,” je zatrdil v četrtkovi video izjavi. Ob tem pa je še dodal, da je bila sprožena uradna preiskava vlade na račun pozivanja k ukrepom, s katerimi naj bi se spodkopavala nacionalna varnost.  V Belorusiji obtoženim grozi do največ pet let zaporne kazni, je razvidno iz poročila.

Foto: epa

V okviru kriminalistične preiskave so oblasti v petek zaslišale dva vodilna člana opozicijskega sveta, poroča Reuters. Na ducate podpornikov je na zaslišanje pospremilo Sarheyja Dyleuskija in Maksima Znaka. Znak, po poklicu odvetnik, se je bal mogoče aretacije. Kasneje je ta izjavil, da je na zaslišanju prišlo do produktivne razprave. Beloruski zunanji minister Vladimir Makei je v četrtek priznal, da so v državi nujne spremembe. “Nihče tega ne zanika, vendar ne na račun civilnega spopada ali revolucije”.

Nina Žoher