fbpx

Berlinu vladajo arabski mafijski klani

Foto: epa

Napadi, umori, orožje – to je vsakdan kriminalnih arabskih klanov, ki že nekaj let nadzirajo številne četrti v Berlinu. Sedaj nove člane novačijo v migrantskih kampih in namestitvenih centrih. Begunci pridejo v državo brez denarja in ideje o prihodnosti, zato v veliki meri nasedajo obljubam kriminalnih združb, da bodo hitro in enostavno prišli do denarja. Glavni izgovor, ki jim ga podajo, je: ”Bolje v nemškem zaporu kot v vojni v Siriji.” 

V Berlinu se dogajajo zanimivi prizori: pred migrantskimi namestitvenimi centri so parkirani luksuzne limuzine. Te zagotovo ne pripadajo migrantom iz Severne Afrike in z Bližnjega vzhoda, ki so v njih nastanjeni.

Ravno zaradi tega je za migrante pogled na luksuzne avtomobile še bolj mamljiv in tega se zavedajo tudi arabski klani, ki na tak način novačijo nove člane. ”Ti klani izkoriščajo žalostno usodo teh ljudi, še posebej mladih in fizično močnih moških. Te nato uporabijo za vsa umazana dela,” je pojasnil preiskovalec nemške policije. Gre predvsem za vlome in tihotapljenje drog.

Begunce je lahko prepričati, ker jih nagovarjajo v maternem jeziku
Arabske kriminalne združbe so v Berlinu postale velik problem, saj naj bi tam delovalo vsaj okoli 20 razširjenih arabskih družin, od katerih jih je vsaj devet povezanih s kriminalnimi dejanji. Njihovo delovanje pa je za migrante izjemno privlačno. “Prosilci za azil pridejo sem in nimajo nobenega denarja. Člani teh združb pa jim pokažejo, kako lahko hitro in enostavno pridejo do denarja. Mnogi izmed njih ne govorijo nemško, zato so še tako bolj dovzetni, ko jih nekdo nagovori v maternem jeziku,” pojasnjuje javni preiskovalec s področja organiziranega kriminala Sjors Kamstra.

Bolje v Nemčiji v zaporu kot v vojni v Siriji
Člani kriminalnih združb begunce novačijo, da bi namesto njih opravljali umazana dela, zaradi katerih lahko hitro zabredejo v težave s policijo. Kriminalci pa jih potolažijo z izgovorom: ”Bolje v Nemčiji v zaporu kot v vojni v Siriji.” Prepričujejo jih, da lahko na tak način poskrbijo za svoje družine. Novačijo predvsem mlade ljudi, ki so policiji še neznani, piše nemški časnik die Welt.

Te mafijske združbe pa je izredno težko razbiti. Navadno držijo tesno skupaj, za njihovo odkritje pa je potrebnih več let preiskav.

Racija zoper eno od arabskih kriminalnih združb (foto: epa)

Racija zoper eno od arabskih kriminalnih združb (foto: epa)

Zvito delovanje preko izposojevalnic avtomobilov
Njihov nadzor nad nekaterimi območji Berlina je tako močan, da morajo celo romunske prostitutke del dobička predati njim, če ne želijo biti kaznovane. Tako mnogokrat poberejo kar polovico njihovega dobička. Najnovejši trik za pridobivanje denarja pa so izposojevalnice avtomobilov. Izposojajo avtomobile znamk Mercedes in BMW. A mnoge od teh izposojevalnic živijo zgolj nekaj mesecev. ”Nenadoma jih zaprejo, avtomobile pa uporabijo pri ropih in tatvinah,” pojasnjuje Kamstra. To močno otežuje delo preiskovalcev, saj je težko izslediti lastnike avtomobilov.

Kriminal se zažira vedno globlje v družbo
Med klani, ki si nasprotujejo, obstajajo posebni sistemi upravljanja in pravice ter poseben sistem sankcioniranja, ki si ga določijo sami. Večinoma se družine med seboj dogovorijo za finančne kazni. Denar, s katerim delujejo, prihaja večinoma iz Libanona. Svoj ilegalno pridobljen denar nato vlagajo v zakonite organizacije in banke, kar močno skrbi preiskovalce, saj se tako ilegalni posli mešajo z legalnimi in se tako še bolj zažirajo v družbo.

Kriminalne združbe vedno korak pred policijo
Najmočnejše orodje za razkrivanje teh klanov pa je prav sledenje njihovim transakcijam, poudarja Kamstra. A problem je, ker gre za visoko organiziran kriminal, ki je vedno korak pred policijo. ”Obstajajo novi načini komunikacije, ki jim ne moremo vedno slediti, vedno znova pa uporabljajo različne načine delovanja,” je še dodal Kamstra in zagotovil, da se bo policija proti kriminalnim združbam še naprej borila.

M. G.