fbpx

Bibi ali Tibi? Izraelci na predčasnih volitvah odločajo o prihodnosti Izraela in usodi premierja Netanjahuja

(vir: twitter)

Zadnji dnevi pred torkovimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami za izraelskega premierja niso bili lahki. Podpora v anketah je padala, Netanjahu pa se je bil primoran zateči k predvolilnim obljubam, za katere ni mogoče garantirati, da bi jih lahko tudi izpolnil.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v nedeljo, 7. aprila, sporočil, da če bo zmagal na torkovih parlamentarnih volitvah, bo poskrbel za priključitev izraelskih naselij na prostoru okupiranega Zahodnega brega k Izraelu. Netanjahujev glavni izzivalec Benny Gantz je izjavo označil za prazno volilno obljubo.

Njegova obljuba je po poročanju portala Advance.hr sledila takoj po ameriškem priznanju aneksa Golanske planote, ki jo je že leta 1967 zasedel Izrael. Ravno tako je po poročanju Breitbarta Netanjahu v ponedeljek zavrnil kreiranje palestinske države in napovedal, da si želi izpeljati aneksacijo Zahodnega brega v treh korakih, za katere upa, da bo imel “polno ameriško podporo”. Netanjahu je zatrdil, da obljuba aneksacije ni zgolj predvolilna obljuba. “To se bo zgodilo,” je dejal izraelski premier.

Na voliščih skrite kamere
Danes pa iz Izraela prihajajo novice o vsaj 1.200 skritih kamerah, ki so nameščene po voliščih v arabskih mestih. Netanjahu je po poročanju portala Times of Israel ukrep označil kot potreben, da bi se zavarovalo proces volitev pred možnimi zlorabami. “Kamere bi morale biti povsod, in ne skrite,” meni Netanjahu.

Danes nasprotnika, nekoč zaveznika: Netanjahu in Ganz na proslavi leta 2014. (Vir: Twitter)

Preprečiti želijo namreč, da bi na volitvah svoje glasove oddali tudi nedržavljani Izraela, ki živijo v Izraelu. Vseeno je policija odstranila kamere, je pa dovolila opazovalcem, da še naprej motrijo proces volitev. Po poročanju medija Channel 13 naj bi bile skrite kamere nameščene tudi v prostorih ultra konservativnih sosesk, v katerih so v preteklosti zabeležili nepravilnosti.

Bibi ali Tibi?
Vodja Balada, Jamal Zahalka, je uvedbo skritih kamer v pritožbi označil za “nelegalen ukrep, s katerim se straši volivce”. Nasploh se volitve v Izraelu te dni prikazujejo kot izbira med Netanjahujem in arabskimi strankami, katerih vodja največje stranke Ta’al je Ahmad Tibi. Ali bo na volitvah slavil Bibi, kakor kličejo Netanjahuja, ali Tibi, pa bo znano že zvečer.

Ivan Šokić