fbpx

Bibi in Benny vseeno v koalicijo narodne enotnosti: Na položaju premierja Izraela bi se izmenjevala

Benjamin Netanyahu, Reuven Rivlin in Benny Gantz (vir: twitter)

Potem, ko so se zadnje parlamentarne volitve tako za trenutnega premierja Benjamina Netanyahuja kot tudi njegovega tekmeca Bennyja Gantza izkazale za pirovo zmago, sta zdaj po skoraj tednu dni le pripravljena sesti za mizo in začeti pogajanja za oblikovanje vlade narodne enotnosti.

Potem, ko sta se tako vodja desnega bloka Benjamin Netanyahu kot njegov rival in vodja zavezništva modro-belih Benny Gantz sprijaznila, da tako desni kot “levi” blok nimata dovolj sedežev v parlamentu, da bi vladala, je preostala samo še vlada narodne enotnosti.

To je postalo jasno, ko je nekdaj tesni Netanyahujev zaveznik in vodja ultranacionalistov Avigdor Lieberman zahteval izločitev ortodoksnih strank iz koalicije. Lieberman je namreč močan zagovornik obveznega služenja vojaškega roka za vse Izraelce, po drugi strani pa so temu nasprotovale ravno ortodoksne stranke, ki se sklicujejo na Toro.

Bodo ortodoksni judje šli v opozicijo?
Zaradi spora med Liebermanom in ortodoksnimi strankami Netanyahuju ni uspelo sestaviti vlade spomladi. Zdaj se tako Gantz kot Netanyahu po pisanju AP zavedata, da je apatija med volivci samo še večja, zaradi česar se oba želita izogniti še tretjim predčasnim volitvam.

Pirova zmaga na volitvah v Izraelu: Večine nima niti levi niti desni blok, se obetajo še ene volitve ali sledi vlada narodne enotnosti?

Da bi zagotovil možnost obstoja vlade narodne enotnosti, je izraelski predsednik Reuven Rivlin odkrito podprl idejo vlade narodne enotnosti, kjer bi se Bibi in Benny izmenjevala na čelu države.

Izmenjevanje na čelu države
“Trenutno se vse vrti okoli vprašanja, kdo bi prvi služil kot premier in kdo drugi,” je po poročanju Reutersa povedal Lieberman. Tak način vladanja v Izraelu ne bi bil novost. Enako sta že pri oblikovanju vlade narodne enotnosti naredila levi Šhimon Peres in desni Yitzhak Shamir v mandatu med leti 1984 in 1988.

Da bi sestavili vlado v izraelskem parlamentu, je potrebno imeti vsaj 61 sedežev. Netanyahu jih ima s pomočjo ortodoksnih strank trenutno 55, Gantz skupaj z arabskimi strankami 54. Lieberman ima devet poslanskih mest.

Ivan Šokić