fbpx

Pirova zmaga na volitvah v Izraelu: Večine nima niti levi niti desni blok, se obetajo še ene volitve ali sledi vlada narodne enotnosti?

Netanyahu in Gantz (vir: twitter)

Potem ko izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju na zadnjih parlamentarnih volitvah aprila 2019 ni uspelo sestaviti koalicije zaradi razprtij med nacionalisti, ki zahtevajo obvezno služenje vojaškega roka za vse, in ortodoksnimi Judi, ki nasprotujejo služenju vojaškega roka za ortodoksne Jude, so novi rezultati septembrskih parlamentarnih volitev v Izraelu obsojeni na dolgo in mukotrpno sestavljanje koalicije.

Po približno 92 odstotkih vseh preštetih glasov so rezultati parlamentarnih volitve v Izraelu obsojeni na dolgo in mukotrpno sestavljanje koalicije. Tako Likud izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja kot Zavezništvo modro-belih Benija Ganca naj bi dobila 32 sedežev v izraelskem parlamentu. To je v primerjavi z aprilskimi volitvami slabši rezultat za obe stranki.

Netanjahujev desnosredinski blok naj bi po poročanju Jerusalem Posta imel 56 od 120 mest v parlamentu, medtem ko bi Gančev levosredinski blok imel 55 mest v prihodnji sestavi parlamenta.

Problem ostaja, saj je za večino v parlamentu potrebnih vsaj 60 mest. Zdi se, da bo glavno besedo pri sestavljanju vlade imel nekdanji obrambni minister Avigdor Lieberman, čigar nacionalisti v stranki Israel Bejtenu so po zadnjih rezultatih dobila 9 mest v tako imenovanem knesetu.

Jasno je, da sestavljanje koalicije ne bo lahko delo. A ne glede na to, kdo bi znal na koncu v Izraelu ostati ali priti na oblast, ni pričakovati, da bi se v politiki, še posebej državni, karkoli lahko spremenilo. Tako Ganc kot Netanjahu in Lieberman so nacionalisti, ki na prvo mesto postavljajo interese Izraela in so svojo domovino pripravljeni braniti tudi z orožjem.

Na volitvah v Izraelu slavil Netanjahu: To bo že njegov 5. mandat!

Zna se zgoditi celo, da bi Ganc in Netanjahu pustila osebne razprtije ob strani in oblikovala veliko koalicijo narodne enotnosti. Ne zdi se verjetno, da bi lahko v roku manj kot enega leta sledile še ene parlamentarne volitve.

Ivan Šokić