Biden: Ideja, da bi se Kitajska lahko pogajala o izidu vojne, ni racionalna

Foto: epa

“Putin temu ploska, kako bi torej lahko bilo to dobro,” je kitajski mirovni načrt komentiral ameriški predsednik Joe Biden. Tudi Bidnov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je zavrnil načrt z besedami, da bi se vojna lahko končala jutri, če bi se Rusija umaknila iz Ukrajine. Državni sekretar Antony Blinken je nedavno izjavil, da Kitajska razmišlja o zagotavljanju orožja in streliva Moskvi, a je Peking to zanikal. Biden je prav tako poudaril, da trenutno ni dokazov, da bi Peking nameraval Rusiji dobavljati orožje.

Kitajska vlada je v dokumentu v dvanajstih točkah, objavljenem v petek, leto po začetku vojne v Ukrajini, Rusijo in Ukrajino pozvala k vrnitvi k dialogu in zavrnila kakršno koli uporabo jedrskega orožja kot nesprejemljivo. Moskvo in Kijev je pozvala, naj ustavita konflikt in začneta pogajanja, Zahod pa naj odpravi sankcije Rusiji. Načrt predvideva vzpostavitev humanitarnih koridorjev za civiliste ter ukrepe za varen izvoz žita z vojnih območij. Dokument mednarodno skupnost poziva, naj sprejme ukrepe za pokonfliktno obnovo na konfliktnih območjih. Navedeno je tudi, da bo Kitajska pri tem igrala konstruktivno vlogo. Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihailo Podoljak je na kitajski predlog odgovoril, da mora vsak mirovni načrt vključevati umik ruskih sil in spoštovanje ukrajinskih meja iz časa razpada Sovjetske zveze.

“Vsak mirovni načrt, ki prinaša le premirje, bi imel za posledico novo demarkacijsko črto in nadaljevanje okupacije ukrajinskega ozemlja. Ne gre za mir, ampak za zamrznitev vojne, ukrajinski poraz in naslednjo fazo ruskega genocida. Stališče Ukrajine je znano – umik ruskih sil na meje iz leta 1991,” je dejal svetovalec ukrajinskega predsednika. Rusija pa je v petek pozdravila predlog Kitajske za rešitev vojne v Ukrajini in dejala, da je odprta za doseganje ciljev “posebne vojaške operacije” s političnimi in diplomatskimi sredstvi. “Cenimo iskreno željo prijateljske Kitajske, da prispeva k rešitvi konflikta v Ukrajini z mirnimi sredstvi … Delimo mnenje s Pekingom,” je v sporočilu za javnost zapisala tiskovna predstavnica ministrstva za zunanje zadeve Marija Zakharova, ki je ob tem dodala, da bi to pomenilo tudi, da je treba sprejeti “novo ozemeljsko realnost” Ukrajine – pri čemer je imela v mislih enostransko rusko priključitev štirih ukrajinskih regij – Donecka, Luganska, Hersona, Zaporožja in tudi Krima.

Direktor urada Centralne komisije za zunanje zadeve Wang Yi se je v sredo srečal z ruskim predsednikom (Foto: epa)

Zahodni zavezniki Kijeva so se na predloge Kitajske odzvali previdno, saj dokument ne razkriva novih pobud. Poudarjeno je bilo tudi, da Kitajska ni nevtralna in še ni obsodila ruske invazije. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v petek v estonski prestolnici Talin dejala, da je treba dvanajst točk obravnavati v kontekstu, da je Kitajska že izbrala stran. Kitajska in Rusija sta po njenih besedah ​​tik pred začetkom vojne druga drugi zagotovili svoje tesne vezi. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je komentiral, da Kitajska nima veliko kredibilnosti, ko gre za poskuse posredovanja, saj še vedno ni uradno obsodila ruske invazije. Ameriški predsednik Joe Biden pa je v petkovem intervjuju za ABC News dejal, da zamisel, da bi se Kitajska pogajala o izidu vojne v Ukrajini, po objavi mirovnega načrta Pekinga za konflikt ni racionalna. “(Ruski predsednik Vladimir) Putin temu ploska, kako bi torej lahko bilo to dobro,” je komentiral Biden, ki je dejal, da v načrtu ni videl ničesar, kar bi kazalo na to, da obstaja karkoli, kar bi koristilo komu drugemu razen Rusiji, če bi sledili kitajskemu načrtu. “Ideja, da bi se Kitajska lahko pogajala o izidu vojne, ki je popolnoma nepravična vojna za Ukrajino, preprosto ni racionalna,” je poudaril. Biden je tudi ponovil svoje pripombe, da za zdaj ne bo poslal F-16 v Ukrajino, češ da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trenutno ne potrebuje bojnih letal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da se namerava srečati s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom, da bi razpravljal o predlogih Pekinga o koncu vojne v Ukrajini. “Resnično želim verjeti, da Kitajska ne bo dobavljala orožja Rusiji,” je dejal, kitajske oblasti pa se zaenkrat niso javno odzvale na poziv Zelenskega k srečanju na vrhu s  Xijem. Po poročanju tujih medijev kitajski predlogi sledijo obisku najvišjega državnega diplomata Wang Yija v Moskvi, kjer se je v sredo srečal s predsednikom Vladimirjem Putinom in zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Kitajska državna tiskovna agencija Xinhua je po pogovorih citirala Wanga, ki je dejal, da je Peking pripravljen “poglobiti politično zaupanje” in “okrepiti strateško usklajevanje” z Moskvo.

Sara Bertoncelj