Bild: Nekateri nemški mediji prikrivajo antisemitizem v Nemčiji

Antisemitski shodi v Berlinu (Foto: Twitter)

Razmere na Bližnjem vzhodu so razdvojile ne samo ljudi, temveč tudi medije v Nemčiji. Medtem ko so se v znak stopnjevanja nasilja med Izraelom in Palestino zvrstili protesti, so o tem nekateri mediji poročali pristransko. Denimo nemški medij Tagesschau je protestnike opisal kot mirovnike, medtem pa so slednji zahtevali uničenje Izraela. Na več protestih naj bi tako udeleženci vzklikali “Svoboda Palestini od reke do morja” in pri tem ponazarjali palestinsko državo brez Izraela. Udeleženci so med drugim vzklikali tudi “umazani Judi” pri čemer so izrazili željo, da jih tudi pomorijo.

V več nemških mestih je v soboto na tisoče demonstrantov demonstriralo po mestnih središčih in zahtevalo uničenje Izraela, vzklikalo protijudovska gesla, grozilo novinarjem in protestnikom. A čeprav je nemški medij Tagesschau podrobno poročal o demonstracijah, tega niso omenili. Tagesschau je dejal, da so ljudje v Berlinu, Frankfurtu in drugih mestih “protestirali proti stopnjevanju na Bližnjem vzhodu”, medtem ko je šlo za popolno sovraštvo nad judovsko raso.

Kot poudarja Bild, protestniki niso demonstrirali proti stopnjevanju nasilja na Bližnjem vzhodu, temveč izključno proti reakciji Izraela na raketni ogenj radikalnega islamskega Hamasa. Dejstvo, da je bilo od ponedeljka iz Gaze na izraelske civiliste izstreljeno več kot tri tisoč raket, to ni bil razlog za proteste.

Foto: Twitter

Na več protestih naj bi tako udeleženci vzklikali “Svoboda Palestini od reke do morja” in prikazovali zemljevid, kjer ni bilo narisanega Izraela. Na primer, v Berlinu so sovražniki Izraela večkrat skandirali, da je treba “bombardirati Tel Aviv”. Pozvali so k “stavki proti Tel Avivu” in vzklikali “Intifada – vstaja Palestine do zmage” – torej do izumrtja judovske države.

Tagessschau odkrito v podporo tistim, ki želijo Jude iztrebiti
Medij Tagesschau je to pri poročanju povsem izpustil – demonstrante, ki so se prepustili fantazijam sovraštva in nasilja, je interpretiral v ambasadorje miru. “Številni udeleženci so želeli jasno povedati, da obsojajo nasilje na Bližnjem vzhodu,” je dejala tiskovna predstavnica. Omenjen medij prav tako ni poročal o neprikritem sovraštvu do Judov. In to kljub temu, da so na več demonstracijah, na primer v Leipzigu skandirali slogan “umazani Jud!” in so številni udeleženci odkrito pozvali k uničenju judovske države. Tagesschau je celo pustil, da je govoril demonstrant, ki je držal napis, na katerem je pisalo: “Palestina je sita Evrope, plačam umor Judov!”

Sara Rančigaj