Bizarno: Migrant posilil levičarskega aktivista, ta pa se čuti krivega, ker bo njegov posiljevalec deportiran

Fotografija je simbolična (foto: epa).

Levičarski aktivist je pri snemanju norveškega dokumentareca ekipi zaupal, kako ga je migrant iz Somalije posilil. Ko je država želela nasilneža deportirati, pa se mu je le-ta zasmilil. “Jaz sem razlog, da je moral zapustiti Norveško in se vrniti v Somalijo,” se Norvežan počuti krivega.

Aktivni član norveške socialistične stranke se opisuje kot feminista in antirasista. Kot je poudaril ustvarjalcem dokumentarnega filma, migranta ne obtožuje, ker ga je spolno zlorabil. Še huje – globoko obžaluje, da so ga oblasti poslale nazaj v Somalijo. Prav tako je pojasnil, da mu neprijetna izkušnja ni pustila posledic.

Posiljevalca prijeli po šestih mesecih
Aktivist je bil zlorabljen kot mladenič. Posiljevalca, ki ga je zlorabil, so oblasti na podlagi DNK-analiz in prstnih odtisov, ki jih je ta pustil v njegovi spalnici, prijele po šestih mesecih. Na ulici so ga zalotili z nožem – prstni odtisi na nožu pa so se ujemali s tistimi v mladeničevi spalnici.

Migrant je sicer vseskozi zagotavljal, da je nedolžen ter da je prišlo do nesporazuma. Kljub številnim izgovorom je moral za štiri leta in pol v zapor. Po zaključku prestajanja zaporne kazni je bil deportiran v Somalijo. To pa je v žrtvi prebudilo mešane občutke.

Ko je izvedel, da bo migrant deportiran v domovino, so ga popadle solze
V dokumentarnem filmu sicer prikazujejo številne mladostnike na Norveškem, ki se soočajo z različnimi psihičnimi boleznimi. Hauken – kot avtorji filma imenujejo žrtev posilstva – je povedal, da je bil, ko so mu po telefonu sporočili, da so posiljevalca poslali v domovino, resnično presenečen.

“Bil sem dovolj umirjen, da sem svojemu odvetniku povedal, da moram odložiti. Nato so me popadle solze,” je povedal Hauken. Kot je dejal, je po eni strani čutil olajšanje, da je posiljevalec odšel za vedno. Zdelo se mu je, da je norveška vlada prevzela vlogo očeta, ki se maščuje posiljevalcu, ki je zlorabil njegovega otroka.

“Za svoja dejanja ni odgovoren sam”
“Po drugi strani pa sem čutil močan občutek krivde in odgovornosti. Jaz sem bil razlog, da je moral zapustiti Norveško in se vrniti v Somalijo,” je pojasnil. Ob tem je dodal, da je migrant svojo kazen odslužil v zaporu, zato ni potrebe, da bi bil še dodatno kaznovan. “Ni sam odgovoren za svoja dejanja,” je začela žrtev posilstva opravičevati posiljevalca. Hauken je prepričan, da ga je v takšnega človeka spremenilo nestabilno in vojno stanje v njegovi državi.

Kot je dejal, posilstvo ni bilo spolno motiviran napad, temveč je migrant le želel “nad njim izvajati moč”. Hauken je prepričan, da takšni ljudje potrebujejo pomoč. Še vedno želi pomagati beguncem, poroča BreitBart.

Prostovoljka zamolčala spolni napad
To pa ni prvi primer aktivista, ki je postal žrtev svoje lastne politike. Prostovoljka, ki je pomagala v migrantskem kampu na francosko-italijanski meji, je doživela grozljivo izkušnjo. Posilila jo je skupina migrantov, a se je nato odločila, da posilstva ne bo prijavila, saj bi po njenem na tak način dodatno razpihovala nestrpnost in sovraštvo do migrantov.

N. K.