fbpx

Bizarno: Rus sredi gozda postavil lažen mejni prehod, vsakemu ilegalcu za “prehod meje” zaračunal 10 tisoč evrov

Foto: posnetek zaslona

Iz Rusije poročajo o naravnost neverjetni zgodbi o štirih migrantih, ki so novembra prispeli v Sankt Petersburg, tam pa  pričeli iskati tihotapca, ki bi jih nelegalno spravil v Evropsko unijo. Podjetni državljan ene izmed nekdanjih sovjetskih republik je hitro prišel na idejo, kako na lahek način zaslužiti; sredi gozda je postavil lažen mejni prehod. Tako je zavedel migrante, ki so mislili, da gredo na Finsko, vsakemu pa je zaračunal 10 tisoč evrov. Načrte je skupini prekrižala policija, štirje migranti so bili zdaj oglobljeni in se jim obeta deportacija, proti goljufu pa bodo po vsej verjetnosti sprožili postopke zaradi goljufije.

Podjetnost ne pozna meja, kar priča tudi zgodba državljana ene izmed nekdanjih sovjetskih republik, ki je znotraj Rusije, sicer v bližini meje s Finsko, postavil lažen mejni prehod. To je storil s postavitvijo zapornice in table sredi gozda, s pomočjo tega pa je zavedel štiri nelegalne migrante iz južne Azije. Moški se je namreč migrantom, ki so mislili, da so vstopili v Evropsko unijo, predstavil kot tihotapec, za prevoz prek lažnega mejnega prehoda pa jim je zaračunal 10 tisoč evrov po glavi.

Moški je poskušal izkoristiti priložnost za hiter zaslužek
Iz oddelka za nadzor meje ruske Zvezne varnostne službe FSB so v sredo pojasnili, da so štirje tujci prispeli v Sankt Petersburg novembra, tam pa so iskali vodiča, ki bi jim pomagal prek meje v Evropsko unijo: “Tako imenovani vodič se je odločil simulirati nelegalni prehod meje in tako na lahek način zaslužiti nekaj denarja, brez da bi štirim migrantom dejansko pomagal pri nelegalnem prehodu ruske meje.” Kljub temu je pet ljudi v avtomobilu vzbudilo sume obmejne policije, ki jih je ustavila na območju Vyborga.

Slika je simbolična (Foto: epa)

Štirim migrantom sodišče naložilo plačilo kazni in jih izgnalo iz Rusije
Kot navaja CNN, so iz FSB sporočili še, da je sodišče v Sankt Petersburgu štirim ilegalcem naložilo plačilo globe zaradi kršenja ruske zakonodaje o prebivanju v državi, odredilo pa je tudi njihovo deportacijo. Aretiran in pridržan je bil tudi goljufivi “tihotapec”, ki ga bodo po vsej verjetnosti obtožili goljufije.

Rok Krajnc