fbpx

Migranti s tožbami nad Merklovo, ker naj bi se nemški uradniki preveč obirali

Foto: STA

V Nemčiji so v lanskem letu zabeležili več kot milijon prošenj za azil. Za slabo polovico prosilcev je že stekel proces odločanja. Mnogi pa sedaj tožijo nemško državo, saj morajo na odločitev urada čakati več mesecev.

Zvezni urad za migracije in begunce (BAMF) ni bil pripravljen na tako obsežen migrantski val. Kljub temu da so se v Nemčiji na uradu odprla številna nova delovna mesta, uradniki za obdelavo prošenj za azil potrebujejo od tri do šest mesecev.

Največ tožb so vložili Afganistanci, najmanj Sirci
Do zdaj je vloženih že več kot 2300 tožb. Največ jih je s strani Afganistancev, in sicer 560. Sledijo Iračani s 337, nato Eritejci z 217 tožbami proti nemški državi. Najmanj tožb pa prihaja s strani Sircev, teh je namreč “le” 207. Nemški mediji so pred kratkim poročali o masovnem vračanju Iračanov v domovino zaradi nezadovoljstva nad nemškimi službami. Največ tožb so sicer vložili tisti migranti, ki so v Nemčijo prispeli v letu 2014.

Somalijec dobil tožbo
V medije je že pred časom prišla informacija, da je prebežnik iz Somalije tožil Nemčijo, ki je za obravnavo njegove prošnje za azil potrebovala 18 mesecev. Čeprav ima sodišče možnost, da dodeli kazen notranjemu ministrstvu, je namesto tega odločilo, da morajo o tej zadevi pristojni organi odločiti v roku treh mesecev, poroča Večernji list.

N. K.