Bo to strelivo ključno za uspeh ukrajinske vojske?

Kasetno strelivo M77 (Foto: Wikimedijina zbirka)

Portal Visegrad24 poroča, da je Bidnova administracija za zaprtimi vrati končno odobrila prenos bojnih glav kasetnega streliva DPICM (dual-purpose improved conventional munition) v Ukrajino. Pred dnevi je za televizijo CNN več ljudi, seznanjenih z zadevo, povedalo, da ZDA o tem še razmišljajo. Je končno prišlo do odobritve? 

Pred domnevno odobritvijo so uradniki junija za CNN povedali, da se končna odločitev Bele hiše pričakuje kmalu in da bi lahko orožje, če bo odobreno, vključili v nov paket vojaške pomoči Ukrajini že julija, kar “bi nedvomno pomembno vplivalo na dogajanje na bojišču,” je ameriški uradnik povedal za CNN.

Ukrajinski uradniki že od lanskega leta pritiskajo na ZDA, naj zagotovijo kasetno strelivo, pri čemer trdijo, da bodo zagotovili več streliva za topništvo in raketne sisteme, ki jih zagotavlja Zahod, ter pomagali zmanjšati številčno premoč Rusije v topništvu.

ZDA doslej niso želele zagotoviti tovrstnega orožja zaradi tveganja za civiliste in ker so nekatere ključne zaveznice ZDA vključno z Združenim kraljestvom, Francijo in Nemčijo podpisnice prepovedi kasetnega streliva.

Kaj je kasetno strelivo?
To je orožje, ki bombno strelivo razprši na velikem območju. Takšno strelivo ne eksplodira vedno ob trku s tlemi ali oviro in je lahko dolgoročno tveganje za vsakogar, ki naleti nanj podobno kot kopenske mine. Prav zaradi velike nevarnosti za civiliste so takšno strelivo prepovedale številne države, tudi Slovenija. Kasetno strelivo, ki so ga ZDA kopičile v velikih količinah, odkar so ga leta 2016 postopno opustile, bi lahko pomagalo zapolniti to vrzel, so dejali uradniki. Novinarji BBC so v Kramatorsku opravili raziskave na terenu, ki namigujejo, da je bilo v napadu na tamkajšnjo železniško postajo uporabljeno kasetno strelivo.

Raketni napad na Kramatorsk (Foto: Twitter)

Ukrajinska protiofenziva, ki se je začela junija, doslej ni dosegla tolikšnega napredka, kot so upali ameriški uradniki, pri čemer so se ruske obrambne črte izkazale za bolj utrjene, kot je bilo pričakovano. Ni jasno, ali bo velika količina topniškega streliva, ki ga Ukrajinci porabijo vsak dan, zadoščala, če se bo protiofenziva zavlekla, so povedali uradniki in vojaški analitiki.

Ameriški uradnik je opozoril, da orožje ne bo nova zmogljivost za Ukrajino. Tako Ukrajinci kot Rusi so uporabljali kasetne bombe, odkar je Rusija februarja napadla Ukrajino, nedavno pa so ukrajinske sile na bojišču začele uporabljati kasetno strelivo, ki ga je zagotovila Turčija. Bi pa bila pošiljka iz ZDA ključnega pomena, saj bi Ukrajini omogočila uporabo kasetnega streliva po celotni dobro utrjeni fronti, kar bi ukrajinski vojski omogočilo, da preženejo ruske vojake iz utrjenih jarkov.

Rusi – ki so strelivo uporabili tudi za uničujoče učinke na civiliste v Siriji – so ga uporabljali pogosteje in proti civilnim ciljem vključno s parki, klinikami in kulturnim centrom, je pokazala preiskava organizacije Human Rights Watch.

V Siriji so Rusi s kasetnimi bombami napadali tudi bolnišnice. (Foto: epa)

ZDA je zdaj pripravljena na dobavo kasetnega streliva
Prvi znak, da ZDA namerava zagotoviti strelivo, je prišel prejšnji teden, ko je visoki uradnik Pentagona med zaslišanjem javnega pododbora za zunanje zadeve izjavil, da ministrstvo verjame, da bi bilo strelivo “uporabno” na bojišču. Predstavniki administracije zdaj verjamejo, da jim je uspelo ublažiti zaskrbljenost nekaterih zaveznikov glede prenosa streliva s strani ZDA, so povedali uradniki.

“Naši vojaški analitiki so potrdili, da bi bili DPICM-ji koristni zlasti proti vkopanim ruskim položajem na bojišču,” je zakonodajalcem povedala Laura Cooper, namestnica pomočnika ministra za obrambo za Rusijo, Ukrajino in Evrazijo. DPICM pomeni izboljšano konvencionalno strelivo z dvojnim učinkom, to je tudi uradno ime za vrsto kasetnega streliva, ki ga imajo ZDA v svojih zalogah.

Ukrajinci zahtevajo dve vrsti kasetnega orožja
Ukrajinci so od administracije zahtevali kasetno strelivo, združljivo tako z raketnimi lansirniki HIMARS kot s 155 mm havbicami, ki so jih zagotovile ZDA, in trdili, da bo strelivo ukrajinskim enotam omogočilo učinkovitejše napade na večje, bolj razpršene cilje, kot so koncentracije ruskih vojakov in vozila.

Cooperjeva je prejšnji teden dejala, da ZDA doslej niso zagotovile streliva “tako zaradi obstoječih kongresnih omejitev glede zagotavljanja DPICM kot zaradi pomislekov glede enotnosti zaveznikov”.

ZDA in Ukrajina nista podpisnici prepovedi kasetnega streliva. Toda ZDA so leta 2016 začele postopoma opuščati uporabo DPICM, ker so “vsebovale na stotine manjših eksplozivov ‘kasetnih bomb’, ki so pogosto ostali neeksplodirani po bojišču, kar je predstavljalo nevarnost za civiliste”.

Ukrajinski poslanec je za CNN povedal, da je 30 odstotkov njihovega ozemlja miniranega in da ga bo Ukrajina razminirala, ko okupatorji odidejo.

Andrej Žitnik