Bo v Španiji počilo? Madrid svojo grožnjo uresničil, zdaj je na vrsti Puigdemont

Nekdanji katalonski voditelj Carles Puigdemont. (Foto: epa)

Katalonski voditelj Carles Puigdemont na popušča in je kljub roku za prekinitev procesa osamosvajanja Katalonije, ki mu ga je postavila španska vlada, zatrdil, da tega ne bo storil. Zagrozil je celo, da bo, če bo Madrid uresničil svoje grožnje in odpravil avtonomijo Katalonije, formalno razglasil neodvisnost. Madrid je že odgovoril, da bo nadaljeval postopek za odvzem avtonomije. Zdaj je spet na potezi Puigdemont.

Vlada španskega premierja Mariana Rajoyja je napovedala, da bo, če se Puigdemont danes do 10. ure ne bo odpovedal samostojnosti, uporabila 155. člen španske ustave. Ta ji dopušča prevzem neposrednega nadzora nad Katalonijo, odstavitev katalonske vlade in razpustitev parlamenta ter razpis novih regionalnih volitev. Za popolno odpravo katalonske avtonomije bi Madrid sicer potreboval od tri do pet dni.

Pred iztekom roka je Puigdemont na Rajoyja naslovil pismo, v katerem ga je pozval, naj ne uporabi 155. člena ustave, če pa se bo za to vendarle odločil, Puigdemont napoveduje uradno uveljavitev neodvisnosti. Madrid je v odgovor sporočil, da bo nadaljeval postopek za odvzem avtonomije Kataloniji.

Glasovanje v parlamentu
Za zdaj še ni povsem jasno, kako in kdaj naj bi prišlo do te deklaracije ter ali jo bo potrdil regionalni parlament. Je pa vrsta katalonskih poslancev, ki zagovarjajo neodvisnost, že javno izrazila željo, da bi o deklaraciji glasovali v parlamentu, saj bi ji to dalo dodatno težo.

Katalonska vlada tako ne namerava popustiti grožnjam iz Madrida, zato lahko pričakujemo še dodatno zaostritev politične krize v Španiji.

Pozivi k dialogu
Spomnimo, da je na referendumu o neodvisnosti Katalonije 90 odstotkov volivcev glasovalo za samostojnost, pri čemer je bila udeležba 43-odstotna. Dogajanje pa je zaznamovalo predvsem nasilje španskih policistov.

Puigdemont se je v nagovoru parlamentu minuli torek zavzel za preložitev razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi dali priložnost pogovorom z Madridom. Po govoru je podpisal še deklaracijo o neodvisnosti, ki pa naj bi bila le simbolična.

B. O., STA

 • xtc

  Leto 36 je tu,upam ,da je Rayoy sposoben obuti Francove čevlje in obračunati ne s Katalonci,,pač pa z levaki ,ki imajo verjetno povsem drugo računico,kot Katalonci ,zelo verjetno podobno oni 36.
  Nekaj velja opomniti,Kučan nikakor ne more komentirati zadev v Španiji,saj nikoli ni bil politik mednarodnega formata,pa še to je tokrat povsem čudno,da Kučan zagovarja levake,ki trajbajo odcepitev,sedaj ,ko vlada desna vlada zakaj se niso odcepili za časa socialistov in nenazadnje Kučan podpira osamosvojitev Katalonije sam pa je bil odločno proti osamosvojitvi Slovenije..
  Zadeva v Španiji ni identična Yugoslovanski,še posebej ,ko začne Kučan podpirati nekaj,potem je jasno ,da gre za nekaj kar pelje v hudo katastrofo in polom.
  Nenazadnje pa je kučanovo gobcanje o Kataloniji,že prineslo prve rezultate Španci so že začeli naslavljati diplomatske note na Slovenijo in kritike,skratka Kučan je zdrahar in politikant,kot ga je lepo opisal Požar.

  • Janez

   Zgleda si res na xtc

   • xtc

    Resnica boli a ne levi sto nicki trol?

  • Bozz

   Kučan nima nobene moralne avtoritete, da bi govoril o Kataloniji. Še zdaj govori, da je proti odceptitvi Slovenije od Juge, potem bo pa nekaj o Kataloniji govoril. To je samo zato, ker tujina ne pozna teh njegovih izjav o Sloveniji in o tem kaj si on resnično misli o Slovenski samostojnosti, namreč da je v resnici proti samostojnosti Slovenije. Ker oprana in butasta tujina misli, da je Kučan nek simbol osamosvajanja Slovenije, ga je aktivirala za mnenje, in on sedaj igra to igro in se pretvarja. Kučan je na koncu res sodeloval v osamosvajanju Slovenije, ampak to samo zato, ker je bil prisiljen, ker je vse ljudstvo bilo za to in bi ga nesli s stolom ven, če ne bi delal to kar ljudstvo hoče. Lisica.

 • Borut Stari

  Španija bo nemilosrdno uspostavila ustavni red. EU je bo podprla.Ne bo dopustila odpiranja Pandorine skrinje.

  • Nemilosrdno? Kva je to za ena beseda, a ne poznamo Slovenščine! Neusmiljeno.

   • Borut Stari

    V slovenščini uporabljamo veliko tujk. Zato ne tečnari, predvsem, ker si uporabljeno besedo dobro razumel. Tako kot drugi udeleženci portala. Vseeno, hvala.

  • sodnikisozločinci

   … neusmiljeno vzpostavila…

 • Jurko

  Naj bo to za zgled in svarilo tistim ki omalovazujejo prispevek OF katera je izborila Slovencem pravico do samoodlocbe zapisano v ustavo.

  • janez zorman

   Po Yugovini se najbolj kovca tistim reptilom, ki so “kao” ustanovili teroristično organizacijo of.

   • Jurko

    Tisti ki so ustanovili OF so ze pokojni. OF je bila po svojem osnovnem programu usmerjena v narodno revolucijo prvic da zagotovi obstanek naroda v casu ko mu je grozilo odkrito unicenje drugic da poveca njegovo narodno ozemlje oz da vkljuci v matico Slovence ki so ziveli v drugih drzavah in tretjic da zagotovi narodu tiste kolektivne pravice ki jih v stari Jugoslaviji ni imel. To je pravica do lastne narodne vlade v federalni drzavi in pravica do samoodlocbe naroda in osamosvojitve.
    Sele kasneje so se temu pridruzile druge tendence.

 • Metal Machine

  “The most fundamental problem in software development is complexity. There
  is only one basic way of dealing with complexity: divide and conquer”

  Če ne razumeš, ti ne morem pomagati.

  • janez zorman

   Take in podobne “odgovore brez repa in glave”, zelo rad producira Mirko iz svoje strančice.

  • Bozz

   Ni vse samo deli in vladaj. Španija molze Katalonce, nazaj pa ne vrne toliko denarja kot ga vzame. Če bi lakomniki v Madridu bolj modro vladali do tega ne bi prišlo. Torej so lakomniki v Madridu odgovorni za to nezadovoljstvo in posledično delitev.

 • Zgornji

  MADRIDU SE GRE SAMO ŠE ZA DENAR OD KATALONIJE !!! ! !!!

 • Montana

  Naj živi samostojna in svobodna Katalonija!

 • Svoboda Kataloniji. Naj imajo Katalonci kot narod oblast, ne da so kot vsi podvrženi skrbnemu programiranemu mešanju in izničenju naroda, recimo kot v Sloveniji že grozno dolgo časa.. To je pač tudi eno od prekletstev evoropske skupnosti, ki je samo prikrito uvajanje oblasti globalistov. Za njih je cilj en jezik, seveda s posiljevanjem malih in ostalih in na koncu tudi majhna človeška populacija na Zemlji, ki jo bodo zlahka nadzorovali. Njihova številka je 500 milijonov. Ja tudi Jugoslavija je bila pod blagoslovom globalistov..

 • luckyss

  Katalonci prispevajo v proračun nekaj deset milijard več kot dobijo nazaj…
  Vendar po moje to ni vredno sranja, ki ga bo ta “odcepitev ” prinesla..
  Če gremo to pogledati pravno, potem Katalonija nima vzvodov za odcepitev, moralno jih seveda ima…
  Ampak poglejmo situacijo realno…Kataloncev nihče na zapira, pobija, itd..Le njihovi politiki bi radi kakšen milijonček več…
  Vedno politiki delajo sranje in ko “zagusti”, se poskrijejo v kleti in še naprej delajo sranje…
  Ko normalni ljudje uredimo situacijo (konflikt JNA- TO) ti politiki spet delajo sranje…
  In ko se pojavi gospodarska rast…spet sranje in jamranje…
  Pa dajte se končno zakopat poleg tistih kosti, ki jih vlačite na plano že odkar obstojate…
  Prisežem..bom svečko prižgal..banda butalska…

  • joza joza13

   Tona ti si bedak. Pomešal si hruške, jabolka in slive. A boš šnops kuhal? Začel si dobro, potem pa kosti in odnos do dejanj “tvojih–vaših” prednikov…, iz kosti ni šnopsa. Nisi vedel?

 • joza joza13

  Ali imami Štajerci pravico do samoodločbe?
  Bemti, to bi mi morali imeti!!!

  • joza joza13

   Vzeli bomo še Korošice in Prekmurke s seboj… za začetek.

   Maribor!

 • dr Janez Sveti

  “Bolje sto godina pregovarati, nego jedan dan ratovati!” ne vem čigava modrost ampak drži kot pribito!
  Menim, da imajo Katalonci vso pravico do samostojnosti.
  DR Janez Sveti demo0krat

 • sodnikisozločinci

  Živela neodvisna Katalonija! Smrt Evropski Uniji!