fbpx

Bo v Španiji počilo? Madrid svojo grožnjo uresničil, zdaj je na vrsti Puigdemont

Nekdanji katalonski voditelj Carles Puigdemont. (Foto: epa)

Katalonski voditelj Carles Puigdemont na popušča in je kljub roku za prekinitev procesa osamosvajanja Katalonije, ki mu ga je postavila španska vlada, zatrdil, da tega ne bo storil. Zagrozil je celo, da bo, če bo Madrid uresničil svoje grožnje in odpravil avtonomijo Katalonije, formalno razglasil neodvisnost. Madrid je že odgovoril, da bo nadaljeval postopek za odvzem avtonomije. Zdaj je spet na potezi Puigdemont.

Vlada španskega premierja Mariana Rajoyja je napovedala, da bo, če se Puigdemont danes do 10. ure ne bo odpovedal samostojnosti, uporabila 155. člen španske ustave. Ta ji dopušča prevzem neposrednega nadzora nad Katalonijo, odstavitev katalonske vlade in razpustitev parlamenta ter razpis novih regionalnih volitev. Za popolno odpravo katalonske avtonomije bi Madrid sicer potreboval od tri do pet dni.

Pred iztekom roka je Puigdemont na Rajoyja naslovil pismo, v katerem ga je pozval, naj ne uporabi 155. člena ustave, če pa se bo za to vendarle odločil, Puigdemont napoveduje uradno uveljavitev neodvisnosti. Madrid je v odgovor sporočil, da bo nadaljeval postopek za odvzem avtonomije Kataloniji.

Glasovanje v parlamentu
Za zdaj še ni povsem jasno, kako in kdaj naj bi prišlo do te deklaracije ter ali jo bo potrdil regionalni parlament. Je pa vrsta katalonskih poslancev, ki zagovarjajo neodvisnost, že javno izrazila željo, da bi o deklaraciji glasovali v parlamentu, saj bi ji to dalo dodatno težo.

Katalonska vlada tako ne namerava popustiti grožnjam iz Madrida, zato lahko pričakujemo še dodatno zaostritev politične krize v Španiji.

Pozivi k dialogu
Spomnimo, da je na referendumu o neodvisnosti Katalonije 90 odstotkov volivcev glasovalo za samostojnost, pri čemer je bila udeležba 43-odstotna. Dogajanje pa je zaznamovalo predvsem nasilje španskih policistov.

Puigdemont se je v nagovoru parlamentu minuli torek zavzel za preložitev razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi dali priložnost pogovorom z Madridom. Po govoru je podpisal še deklaracijo o neodvisnosti, ki pa naj bi bila le simbolična.

B. O., STA