Bo zastrupljeni vodja ruske opozicije sploh lahko zapustil Rusijo?

Zastrupljeni vodja ruske opozicije Aleksej Navalni. (Foto: epa)

Po poročanju britanskega Guardiana je vodja ruske opozicije, Aleksej Navalni, resno bolan. Navalnega naj bi zastrupili, kar oblasti sicer zanikajo, trenutno pa se nahaja v sibirski bolnišnici v Omsku in je v komi. Njegova ekipa in družina se trudijo, da bi ga prepeljali v nemško bolnišnico, a ga zdravniki iz Omska zaenkrat ne pustijo.

Navalnijeva ekipa se vse od trenutka, ko so ga prepeljali v bolnišnico v Omsku, trudi, da bi domnevno zastrupljenega, vsekakor pa resno bolnega vodjo opozicije iz sibirske bolnišnice in Rusije nasploh prepeljali v bolnišnico v Nemčiji, kjer očitno verjamejo, da bo bolje obravnavan in tudi bolj varen.

Nazadnje so ponj poslali oziroma želeli poslati letalo, ki bi ga prepeljalo v Nemčijo, a so le uro preden bi se to moralo zgoditi, zdravniki v sibirski bolnišnici, ki ga zdravijo, to prepovedali. Razlog, ki ga navajajo, je to, da naj bi bil preveč bolan in prešibak za potovanje z letalom.

Kira Jarmiš, Navalnijeva predstavnica za javnost, je izjavila, da preprečevanje odhoda v Nemčijo pomeni ogrožanje njegovega življenja. Ko so glavnega šefa zdravnikov vprašali, zakaj ga ne smejo odpeljati v Nemčijo, je ta odvrnil, da zato, ker je “nestabilen”, nato pa se je zaklenil v svojo pisarno in ni več odgovarjal na njihova vprašanja.

Žena ne zaupa ruski bolnišnici
Najprej naj bi se zdelo, da bodo zdravniki pripravljeni odpustiti bolnika njegovim sorodnikom, vendar so potem nenadoma spremenili mnenje, tik preden je zgoraj omenjeno letalo, ki bi ga moralo prepeljati v Nemčijo, pristalo. Navalnijeva žena Julija je sporočila medijem, da je njen mož v slabem stanju in da ne zaupajo bolnišnici, v kateri se trenutno zdravi, zaradi česar bi ga radi premestili v neodvisno bolnišnico.

“Naj živi Navalni” sporoča njegov podpornik iz Sankt Petersburga. (Foto: epa)

Ekipa ruskega kritika Kremlja je sprožila cel kup sumov zoper bolnišnico in zdravnike v bolnišnici. Trdijo, da naj bi ga namerno ne želeli diagnosticirati kot zastrupljenega, čeprav naj bi policijski uradnik Ivanu Zdanovu, predsedniku Navalnijeve Protikorupcijske fundacije, dejal, da so v njem našli sledi “smrtonosne snovi”, prikrivali naj bi tudi rezultate preiskav.

Putinov kabinet je Navalniju zaželel čim hitrejše okrevanje in tudi obljubil, da je pripravljen poskrbeti za pomoč, če bo potrebna. Zanimivost: Prevoz z letalom naj bi pomagala organizirati nemška nevladna organizacija po imenu Cinema for Peace Foundationkatere ustanovitelj naj bi bil Slovenec Jaka Bizilj, novinar, producent in strokovni sodelavec mnogih organizacij, zanimivo pa, da tudi Clinton Global Initiative.

Aleš Ernecl