fbpx

Bodo 50. obletnico smrti množičnega morilca Cheja Guevare obiskali tudi Mesec, Tomić, Kordiš in Hanžek?

Foto: iStock

Naslednji teden v Boliviji pričakujejo velik dogodek: 50. obletnico smrti množičnega morilca Ernesta Cheja Guevare. Čeprav je dogodek velik in se ga bodo udeležili predstavniki političnega vrha, pa ni požel odobravanja ljudstva. Mnogi, predvsem pa vojni veterani, ki so se z Ernestom borili in tvegali svoja življenja, ogromno pa jih je tudi umrlo, so besni. Che Guevara je lastnoročno pobijal otroke in cele družine, jih trpal v koncentracijska taborišča ter bil velik rasist. Politična levica ga po vsem svetu že dolgo želi prikazati kot nedolžnega revolucionarja, čeprav ga lahko brez težav primerjamo s Hitlerjem.

Podpredsednik Venezuele Tareck El Aissami bo odpotoval v Bolivijo v čast 50. obletnice smrti argentinskega množičnega morilca Ernesta Cheja Guevare, je potrdil bolivijski predsednik Evo Morales. Na tiskovni konferenci v La Pazu je dejal, da bo El Aissami navzoč na dogodku, kjer se bodo poklonili Guevari, potekal pa bo predvidoma naslednji teden. Dejstvo, da je sploh možno organizirati takšen dogodek, pa je razburilo mnoge. Številne družine so pobili, najbolj besni pa so vojni veterani, ki so se z velikim komunistom borili.

Ernesto Lynch, ki je večini bolj znan kot Che Guevara, je predstavljal ključno osebo v kubanski revoluciji, poleg tega si je prizadeval za to, da bi vplival na zanetenje revolucije tudi v drugih južnoameriških državah. Leta 1967 so ga v Boliviji ubile vojaške enote pod vodstvom Cie. Nato je bil več desetletij idol študentskih gibanj z zahoda, predvsem zaradi nekaj antimaterialističnih citatov iz njegovih knjižnih del in znane fotografije, ki je postala zelo močan marketinški simbol na majicah in drugih izdelkih.

Vojni veterani, ki jih je Guevara želel pobiti, se mu ne želijo prikloniti
Dogodek je povzročil številne polemike, saj veterani, ki so se borili proti Guevari, kar jih je skoraj stalo življenja, na njem ne želijo sodelovati. “Ne bomo se udeležili komemoracij, ker menimo, da je vse postalo preveč politično. Kako sploh pomislite, da bi se kubanskim gverilcem lahko poklonili?” je dejal Mario Moreira, predstavnik bolivijskih veteranov. “Bolivijska država, ki zastopa svoje prebivalce, bi se morala prikloniti nam. Mi smo tisti, ki smo se borili za naš narod, in 59 vojakov je pri tem umrlo.”

Čeprav je čez leta postal kulturna in ”ugledna” figura, je bil Guevara gverilski borec, ki je v svojem prizadevanju za uvedbo komunizma v Latinski Ameriki umoril na tisoče političnih disidentov. Morales se je odzval na kritiko in dejal, da je zdaj odlična priložnost, da ”zacelijo rane” in pozabijo na stare zamere med državama. Ob tem je dodal, da so tako Guevara kot bolivijske oborožene sile ”rojeni protikolonialisti in protiimperialisti” in bi se zato morali udeležiti dogodka ter se pokloniti velikemu komunistu. Ne glede na to pa se Moreira ne pusti zmesti in ostaja pri dejstvu, da je bil Guevara ”tujec, ki je v mnoge bolivijske družine prinesel bolečino in neskončno žalost. Če bi zmagal, bi bila naša država drugačna. Zahvaljujoč nam imamo zdaj zakonsko ustanovljene vlade,” je dejal. Odkar na predsedniškem stolčku sedi Morales, torej že od leta 1998, je Bolivija politično skrajno levo usmerjena, ustvaril pa je tudi tesna zavezništva z diktatorji na Kubi, v Venezueli in Iranu.

Foto: iStock

Kot lahko vidimo, je bil Che Guevara vse drugo kot romantični borec za svobodo, še manj pa nedolžni revolucionar, kot ga želijo prikazati levičarji, saj je v številnih primerih kar sam ubijal zajete ljudi. Glede na to, da je po revoluciji na Kubi sprožil krut pregon homoseksualcev, se norčeval iz temnopoltih, zatrl politično opozicijo, popolnoma omejil svobodo tiska in govora ter povsem uničil kubansko gospodarstvo, je težko razumeti, zakaj bi njegovo podobo sploh kdo želel nositi in zakaj bi ga kdo tako spoštoval, da bi se mu na obletnico njegove smrti poklonil ter ga častil.

Je venezuelski podpredsednik, ki se bo udeležil dogodka, trgovec s prepovedanimi drogami?
El Aissami, ki ga je januarski socialistični diktator Nicolás Maduro imenoval za podpredsednika Venezuele, naj bi bil pomemben in velik trgovec s prepovedanimi drogami. Močno naj bi bil povezan s številnimi terorističnimi organizacijami, vključno z libanonsko-iransko teroristično skupino Hezbolah, marksističnimi revolucionarnimi oboroženimi silami Kolumbije (FARC), mehiškim kartelom za droge Zetas in zavezniki sirskega diktatorja Bašarja al Asada.

Che Guevara je bil mesar iz  La Cabañe, ki je pobijal tudi otroke, levica pa njegovo početje propagira
Podobe revolucionarja Ernesta Cheja Guevare se pojavljajo na majicah, značkah, zvezkih in drugih promocijskih gradivih. Mladi, ki jih nosijo in uporabljajo, verjetno ne vedo, da je imel vzdevek mesar iz La Cabañe, saj je lastnoročno ubijal ujetnike, bil je velik rasist, hkrati pa je preganjal homoseksualce, zato je težko razumeti, zakaj je vzor zagovornikov LGBT in zakaj bi si ti sploh želeli kupovati izdelke z njegovo podobo. V nasprotju z današnjo mladino pa bolivijske oblasti še kako dobro vedo, kaj je storil. Po prevzemu oblasti na Kubi je zasnoval objekte koncentracijskih taborišč in s tem postal upravitelj enega od najbolj krutih zaporov, v katerega so zapirali pripadnike nekdanjega režima in kristjane. Prizanesli niso niti otrokom. Prvi znani primer je iz leta 1957, ko je ubil soborca, ki je vanj posumil, da je ovaduh. Brez kakršnekoli slabe vesti je v svoj dnevnik zapisal: “Kroglo kalibra .32 sem mu poslal v desno hemisfero njegovih možganov, krogla pa mu je izstopila pri levi senčni strani … Njegove stvari zdaj pripadajo meni.”

Poglejte si spodnje pretresljive citate, za katere bi sicer menili, da pripadajo prej Adolfu Hitlerju kot Cheju Guevari:

 

1. Mladi morajo prenehati spoštovati vladne ukaze. Namesto tega se morajo osredotočiti na študij, delo in vojno delovanje.

2. Mladi ljudje se morajo naučiti misliti in delati kot kolektiv. Narobe je razmišljati kot posameznik.

3. Zmaga socializma je vredna milijone žrtev.

4. Ukiniti moramo vse časnike. Revolucija ni mogoča ob svobodi tiska.

5. Da postaviš ljudi pred strelski vod, ne potrebuješ nobenih dokazov za sojenje. Ti sodni procesi so arhaična buržujska dediščina. To je revolucija. In revolucija mora postati ledeni ubijalski stroj s čistim sovraštvom.

6. Sovraštvo je središčni element naše borbe. Tako divje sovraštvo človeško bitje sili preko njegovih naravnih meja in iz njega naredi hladnokrvni stroj za ubijanje. Takšni morajo biti naši vojaki.

7. Črnci, ta veličastni primerek afriške rase, ki je obdržal rasno čistočo s pomanjkanjem umivanja, danes zavračajo čiščenje teritorija s strani druge vrste sužnjev: Portugalcev.

8. Črnec je len in zaspan, svoj denar zapravlja za neumnosti in pijačo. Evropejec izvira iz tradicije dela in varčevanja, ki sta ga privedla v ta del Amerike in ga ženeta še naprej.

9. V desno hemisfero njegovih možganov sem ustrelil kroglo kalibra .32, ki je izstopila na levi senčni strani. Nekaj trenutkov je stokal, nato pa umrl.

10. Priznam, oče, da sem v tem trenutku odkril, da mi je ubijanje všeč.

A. L.