fbpx

Bodo Britanci kmalu dosegli čredno imunost?

Foto: epa

Velika Britanija je s cepljenjem pospešila imunost na covid-19 in bi po mnenju ene znanstvene ustanove lahko že v ponedeljek dosegla tako imenovano čredno imunost. 

Britanski znanstveniki z University College London ocenjujejo, da so s cepljenjem prešli iz najhujšega in bi skupaj s prebolelimi že lahko kmalu dosegli čredno imunost. To naj bi dosegli že v ponedeljek.

Strokovnjaki so mnenja, da bo protitelesa proti virusu covidu-19 kmalu imelo že tri četrtine prebivalcev Otoka, kar je dovolj za čredno imunost, piše Bloomberg.

Britanci uspešnejši od ZDA in EU
Toda niso si vsi znanstveniki enotnega mnenja. V Imperial College London so mnenja, da je Velika Britanija še daleč od čredne imunosti in da so ocene University College London pretirane in da raziskava ne upošteva nevarnost novih sevov koronavirusa covid-19. Po konservativnih ocenah znanstvene institucije Imperial College London ima v sebi protitelesa okoli 44 odstotkov prebivalstva.

Foto: epa

Še vedno pa so si vsi enotni, da je Velika Britanija ven iz najhujšega, saj je covid-19 povzročil 127 tisoč smrtnih žrtev, pri cepljenju pa so uspešnejši od drugih držav, saj je vsaj en odmerek cepiva že prejela skoraj polovica Britancev. Za primerjavo: V ZDA je prvi odmerek prejela tretjina prebivalcev, v EU pa šele 14 odstotkov.

Sara Kovač