fbpx

Bodo protesti tisočih usodni za brazilsko predsednico?

Foto: epa

Več deset tisoč ljudi je v nedeljo na ulicah brazilskih mest zahtevalo odstavitev predsednice Dilme Rousseff. Najbolj številčni so bili protesti v brazilski finančni prestolnici Sao Paolo, demonstracije pa so bile tudi v prestolnici Brasilia. Gre že za četrte proteste letos.

Največja latinskoameriška država je v največji krizi v več desetletjih. Postopek bi lahko privedel do odstavitve prve predsednice Brazilije, medtem ko se država spopada z vse globljo gospodarsko recesijo. V začetku meseca je predsednik spodnjega doma parlamenta Eduardo Cunha sprožil ustavno obtožbo proti Rousseffovi. Odstavitev je s peticijo zahtevalo več odvetnikov, v kateri predsednico obtožujejo, da je pri izvajanju lanskega proračuna kršila zakone.

Bo korupcijski škandal še povečal krizo
Postopek je sicer dolgotrajen in zapleten, poleg tega pa se pred korupcijskimi obtožbami otepa tudi Cunha, kar še poglablja korupcijski škandal in krizo v državi.

Rousseffova, levičarska gverilka v času vojaške diktature v državi med letoma 1964 in 1985, ki se ji izteka manj kot leto dni drugega predsedniškega mandata, je sicer prepričana, da bo uspešno prestala ustavno obtožbo.

Skupno naj bi se v 39 mestih po državi po podatkih policije zbralo okoli 81 tisoč ljudi, od tega okoli 30 tisoč v Sao Paolu. Organizatorji sicer navajajo, da se je na demonstracijah v resnici zbralo 385 tisoč ljudi.

To morda nakazuje tudi dejstvo, da nedeljski protesti vendarle niso bili tako množični, kot so bili spomladi, ko je proti Rousseffovi protestiralo okoli 2,4 milijona ljudi. So se pa protestniki zbrali že četrtič letos, da bi zahtevali odstavitev predsednice.

J. F., STA