Bodo v Franciji o migracijah odločali na referendumu?

Afriški migranti protestirajo v središču Pariza. Vir: AFP.

Francozi bodo morda o prihodnosti priseljevanja odločali na referendumu. Francoski predsednik Emanuel Macron je namreč napovedal, da bo voditeljem političnih strank posredoval predlog za poenostavitev referendumskega postopka, kar bi omogočilo izvedbo referenduma o perečem vprašanju. 

Macron si sicer že več mesecev prizadeva za sprejetje zakona o priseljevanju, ki pa ga ne podpirajo konservativne politične stranke, poroča STA. Predlog zakona bi zaostril pogoje za nezakonite priseljence, a bi hkrati nekaterim osebam brez dokumentov, ki so zaposleni v kritičnih branžah, omogočal, da ostanejo v Franciji. Z izvedbo referenduma bi ugodil zahtevam desnih političnih strank.

Francoski predsednik je napovedal možnost referenduma v pismu, ki je sledilo maratonskemu (12-urnemu) sestanku z voditelji parlamentarnih skupin. Sestanek je bil namenjen iskanju soglasja in odpravi blokade v spodnjem domu parlamenta. Macron tam namreč nima absolutne večine.

Emanuel Macron (Foto: epa)

Macron v šest strani dolgem pismu priznava, da vprašanja migracij ni mogoče zaobiti in da so predmet nesoglasij. Predlog zakona bodo francoski izvoljeni predstavniki obravnavali jeseni, referendum pa bi lahko obravnavali po tem, a le če bo dosežen dogovor o spremembi ustave, ki bi spremenil področje uporabe referenduma.

Javnost bo več podrobnosti o predlogu prejela v prihajajočih tednih.

Ž. K.