fbpx

Boj med demokrati: Sanders se je Clintonovi opravičil

Bernard Sanders in Hillary Clinton (foto: epa).

Predsedniška kandidata Bernard Sanders in Hillary Clinton sta zakopala bojno sekiro. Na zadnjem letošnjem televizijskem soočenju demokratskih predsedniških kandidatov je Clintonova sprejela opravičilo Bernarda Sandersa zaradi vdora v njeno bazo podatkov o demokratskih volivcih.

Vodstvo demokratske stranke je konec tedna kampanji senatorja iz Vermonta blokiralo dostop do baze podatkov o volivcih, ker je eden od uslužbencev Sandersove kampanje pogledal v seznam volivcev Clintonove. Sanders je potem tožil vodstvo stranke in dobil dostop nazaj.

Med soočenjem v državi New Hampshire pa se je Clintonovi opravičil za vdor in dejal, da to ni kampanja, ki jo hoče voditi, čeprav je zaradi spora nabral nekaj denarja s prošnjo podpornikom, naj mu pomagajo, ker je vodstvo stranke očitno na strani nekdanje državne sekretarke.

Clintonova: Američanov ta spor ne zanima
Clintonova je opravičilo modro sprejela ter dejala, da morajo iti naprej, ker Američanov ta spor res ne zanima. Spor je bil res vihar v kozarcu vode, kajti Clintonova zanesljivo vodi v vseh anketah, Sanders pa si z vpogledom v podatke o njenih podpornikih ne bi mogel veliko pomagati.

Pomagalo bi mu lahko le to, da se prikaže kot žrtev vodstva stranke, vendar je Clintonova opravičilo sprejela in spor je pozabljen. Zanjo podžiganje spora ne bi imelo nobenega smisla, ker bi volivce spomnilo na problem uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte, ko je bila državna sekretarka.

Clintonova bi odstranila Bašarja al Asada, Sanders bi z njim opravil sčasoma
Po terorističnih napadih v Parizu in San Bernardinu so demokrati debatirali tudi o vprašanjih nacionalne varnosti. Clintonova je dejala, da je Donald Trump najboljše orodje za novačenje islamskih skrajnežev, ker širi nestrpnost med ljudmi.

Sanders in Clintonova se pri vprašanju nacionalne varnosti glede Sirije oziroma usode predsednika Bašarja al Asada nista strinjala. Clintonova je vztrajala, da je potrebno Asada odstraniti z oblasti, Sanders pa je menil, da je najpomembnejši boj proti džihadistom Islamske države (IS), z Asadom pa da bodo že opravili sčasoma.

Sanders bi uvedel zastonj šolanje in splošno zdravstveno zavarovanje
Demokrati računajo, da se bo panika glede terorizma sčasoma unesla in se bodo volivci vrnili k vprašanjem, ki jih najbolj zanimajo  –gospodarstvo in njihova blaginja. Sanders je vztrajal pri svojih idejah o zastonj šolanju na univerzah in splošnem zdravstvenem zavarovanju po vzoru evropskih držav, Clintonova pa je opozarjala, da za to enostavno ni dovolj denarja.

Sanders jo je potem obtoževal, da je preveč povezana z Wall Streetom, česar se Clintonova niti ni preveč otepala, saj se zaveda, da se bo morala na volitvah proti republikanskemu izbrancu držati sredine in bo potrebovala podporo velikega kapitala. Pravega zmagovalca tretjega soočenja demokratskih kandidatov ni bilo, kar pomeni, da je zmagala Clintonova, ki ohranja vodstvo v anketah.

N. K., STA