fbpx

Bolivijska začasna predsednica pravi, da se v predsedniško palačo vrača Biblija: “Nikoli več ne bodo ukradli našega glasu!”

začasna bolivijska predsednica Jeanine Añez (foto: EPA)

Novoproglašena začasna bolivijska predsednica Jeanine Añez je napovedala, da se v predsedniško palačo vrača Biblija. Njena odločitev kaže na vračanje primata rimokatoliški cerkvi, ki jo je socialistični predsednik Evo Morales želel nadomestiti s čaščenjem andske boginje zemlje.

52-letna druga podpredsednica bolivijskega senata Jeanine Añez je začasno prevzela krmilo države. Izgredi podpornikov Eva Moralesa se nadaljujejo, med njimi je veliki pripadnikov indijanskih staroselcev.

Naloga Añezove je, da organizira nove predsedniške volitve, saj so bili rezultati prejšnjih na katerih naj bi po večih zapletih in prekinitvah pri štetju glasov zmagal Morales razveljavljene.

Do novih volitev mora priti pred 22. januarjem 2020, ko se Moralesu tudi uradno izteče prejšnji mandat. Do zapletov je napreč prišlo pri sprejetju Moralesove odstopne izjave, saj v kongresu ni bil dosežen kvorum potreben za sprejetje Moralesove odstopne izjave.

“Predana sem vrnitvi demokracije in miru v državo,” je povedala Añezova in dodala, da “Nikoli več ne bodo ukradli našega glasu.”

Ob tem je začasna predsednica povedala, da se je v predsedniško palačo vrnila Biblija, s čimer naj bi Añezova po poročanju Fox News vrnila priznanje rimokatoliški cerkvi v državi. Morales je namreč s spremembo ustave namesto rimokatoliške cerkve priznal andsko zemeljsko božanstvo.

Čaka jo težko delo
Añezova mora oblikovati novo volilno komisijo, najti nestrankarsko osebje za volilno razsodišče, ter pripraviti kongres v izglasovanje novih volitev, vse medtem ko ima Moralesovo Gibanje za socializem večino v obeh domovih bolivijskega kongresa.

Ob tem ne gre pozabiti na proteste izgrednikov, ki imajo Añezovo za voditeljico državnega udara, zaradi česar se napetosti na bolivijskih ulicah nadaljujejo.

Ivan Šokić