Bolsonara zaradi zdravstvenih težav hospitalizirali na Floridi

Datum:

Nekdanji brazilski predsednik Jair Bolsonaro je v ponedeljek tvitnil svojo fotografijo iz bolniške postelje v Orlandu na Floridi, ko je več ameriških poslancev pozvalo k njegovi odstranitvi iz države po napadih njegovih privržencev na sedež brazilske vlade. Bolsonaro je sicer obsodil napad svojih privržencev in poudaril, da so zgolj mirne demonstracije del demokracije. 

Jair Bolsonaro je dejal, da se zdravi zaradi zapletov, povezanih s staro vbodno rano. Pred tem je njegova žena Michelle Bolsonaro v objavi na Instagramu sporočila, da so ga v ponedeljek sprejeli zaradi “neugodja” v trebuhu, povezanega s poškodbami zaradi napada z nožem med političnim zborovanjem leta 2018.

Bolsonarova hospitalizacija se je zgodila po tem, ko je na stotine njegovih podpornikov v nedeljo vdrlo v prestolnico Brasilio, uničilo vladne urade, kar je sprožilo ostro obsodbo mednarodne skupnosti. Po besedah brazilskega pravosodnega ministra Flavia Dina je bilo do ponedeljka aretiranih približno 1500 ljudi.

V svojih objavah na Twitterju je Bolsonaro zapisal, da ne podpira nedavnega napada privržencev, ker so v demokraciji neprimerna. Ob tem je poudaril, da so del demokracije mirne demonstracije, skladne z zakonom. Zavrnil je “obtožbe brez dokazov”, kakršnih se je v nedeljo poslužil predsednik Luiz Inácio Lula da Silva. Slednji je namreč Bolsonara obtožil, da je pripomogel k vdoru v državne urade. Bolsonaro je poudaril, da je celotno obdobje svojega vladanja spoštoval ustavo in da je branil pravo, demokracijo, transparentnost. Kot je še dejal, je svoboda zanj sveta.

Foto: epa

Po poročanju CNN Brasil je Bolsonaro 30. decembra lani odpotoval iz Brazilije v ZDA – le dva dni pred inavguracijo njegovega naslednika, predsednika Luiza Inácia Lule da Silve. Pet javnih uslužbencev je bilo pooblaščenih, da ga spremljajo v Miamiju od 1. do 30. januarja. Številni ameriški poslanci so po napadih pozvali k izročitvi Bolsonara, čeprav ni bilo ob tem jasno, na podlagi česa bi ga sploh lahko izročili.

V nedeljo je brazilski minister Dino dejal, da na tej stopnji ni nobene pravne podlage za preiskavo nekdanjega voditelja države v zvezi z neredi. In tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price je v ponedeljek dejal, da ameriška vlada “še ni prejela nobenih zahtev za informacije ali ukrepanje” v zvezi z nedeljskimi napadi. Price ni želel potrditi, ali je Bolsonaro vstopil v ZDA z vizumom A1 – ki se podeli voditeljem držav in je veljaven le, dokler so na tem položaju – vendar je dejal, da če tak imetnik vizuma “ne opravlja več uradnih poslov v imenu njihove vlade, mora imetnik vizuma zapustiti ZDA ali zaprositi za spremembo statusa priseljenca v 30 dneh”.

Ni znano, kako dolgo bo še v bolnišnici in v ZDA
Ni jasno, kako dolgo namerava Bolsonaro ostati v ZDA in ali so ga odpustili iz bolnišnice. Nekdanji voditelj je bil v preteklih letih večkrat hospitaliziran zaradi vbodne poškodbe. Incident se je zgodil med njegovo kampanjo leta 2018, ko so Bolsonara na ramenih privržencev peljali skozi množico v Juiz de Fora, mestu v južni zvezni državi Minas Gerais. Bolsonarov sin Flavio Bolsonaro je takrat tvitnil, da so očetove rane “segle v del jeter, pljuč in črevesja” in da je izgubil veliko krvi. Januarja 2019 je Bolsonaro prestal operacijo, s katero so odstranili kolostomsko vrečko, ki je bila nameščena po tem, ko je bil zaboden, poroča CNN. Julija 2021 pa je bil ponovno hospitaliziran, potem ko je več kot teden dni čutil bolečine v trebuhu in se mu je vztrajno kolcalo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...