fbpx

Bolsonaro v svojem nagovoru GS spomnil, da Nemčija več kot polovico ozemlja uporablja za kmetijstvo!

Jair Bolsonaro (Foto: epa)

Veliko navdušenja na Generalni skupščini ZN je požel tudi nagovor brazilskega predsednika Jaira Bolsonara, v katerem je obsodil kolonialistične prakse francoskega predsednika Emmanuela Macrona, spomnil pa je tudi na dejstvo, da Nemčija več kot polovico ozemlja uporablja za kmetijstvo, medtem ko je v naravnem stanju ohranjenega 61 odstotkov brazilskega ozemlja. Oster je bil tudi do senzacionalističnih napadov medijev, ki so sovpadali z Macronovim poskusom, da bi s požari v Amazoniji, ki so sicer nekaj običajnega, upravičil mednarodno intervencijo v Braziliji in tako spodkopal ugled Bolsonarove oblasti. Prav tako je spregovoril o ekstremističnih okoljevarstvenikih, ki avtohotona ljudstva obravnavajo kot jamske ljudi brez pravic.

Generalno skupščino Združenih narodov je v torek nagovoril tudi brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki je povedal, da je ta organizacija v preteklosti odigrala veliko vlogo pri dekolonizaciji in kot taka ne sme dopustiti, da bi se kolonizacijsko razmišljanje vrnilo v njene prostore. S tem je mislil na francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je ob letošnjem vrhu držav G-20 skušal sprožiti mednarodno intervencijo zaradi požarov v Amazoniji, ki sicer niso nič neobičajnega. Kot poroča portal Breitbart, je med drugim opozoril tudi, da Nemčija več kot polovico svojega ozemlja uporablja za kmetijstvo, kar prav tako obremenjuje ekosistem te države, medtem ko je 61 odstotkov ozemlja Brazilije ohranjenega v naravnem stanju.

Senzacionalistični napadi medijev okrepili domoljubni čut Brazilcev
Glede požarov v Amazoniji je opozoril, da so poznega avgusta in septembra, ko je na južni polobli zgodnja pomlad, ti običajni, dogajajo pa se tako naravni požari kot tudi tisti, s katerimi se odstranjuje gozdove z namenom priprave zemljišč na kmetovanje: “Gozdni požari so del običajne prakse avtohtonih ljudstev, ki tako očistijo zemljo za kmetijstvo.” Komentiral je tudi senzacionalistično poročanje medijev o letošnjih požarih in jasno zavrnil Macronove zavajajoče trditve, da naj bi amazonski pragozd predstavljal pljuča sveta: “Ti senzacionalistični napadi, ki smo jih trpeli, so v veliki meri prihajali s strani mednarodnih medijev in so okrepili naš domoljubni čut.”

Jair Bolsonaro (Foto: epa)

Bolsonaro se je zavzel za pravice avtohtonih ljudstev, ki jih levičarji obravnavajo kot jamske ljudi
V svojem nagovoru je Bolsonaro ostro obsodil radikalne in ekstremistične okoljevarstvenike, ki nimajo občutka za to, česa si avtohtona ljudstva resnično želijo: “Naša avtohtona ljudstva so ljudje, kot smo vsi mi. Želijo si in zaslužijo si enake pravice, kot jih uživamo vsi ostali.” Okoljevarstveniki namreč po njegovih besedah trmasto vztrajajo pri tem, da bi pripadniki avtohtonih ljudstev še naprej živeli kot jamski ljudje: “Avtohtona ljudstva si ne želijo biti revna.” V svojem govoru je Bolsonaro poudaril, da se je Brazilija vrnila z roba socializma, opozoril pa je tudi, da ta levičarska ideologija prinaša le krutost, smrt in ekstremno revščino. V svojem govoru se je večkrat zahvalil Bogu za svoje življenje, med lansko predsedniško kampanjo mu je atentator namreč zadal smrtno nevarne vbode.

Rok Krajnc