fbpx

Bolsonaro zavrnil Macronovo pomoč: Sam ni sposoben preprečiti niti predvidljivega požara v katedrali Notre-Dame!

Foto: Facebook

“Macron se ni niti sposoben izogniti predvidljivemu požaru v katedrali, ki predstavlja svetovno dediščino. Kaj potem namerava naučiti našo državo?” je uradni odziv Brazilije na Macronovo ponudbo pomoči pri sanaciji požarov v Amazoniji.

Potem ko so požari v Braziliji pristali v središču pozornosti svetovnih medijev, so se začeli oglašati nekateri evropski voditelji z Emmanuelom Macronom na čelu in pričeli krivdo valiti na brazilskega predsednika, ob tem pa v javnosti strašiti, kako bo izginilo 20 odstotkov Zemljinega kisika, pri tem pa so povsem zanemarili dejstvo, da se z veliko večjimi požari spopadajo v Afriki. Iz Brazilije so v luči svetovne histerije sporočili, da bodo zavrnili 22 milijonov dolarjev pomoči, ki so se jo odločili državi nameniti voditelji sedmih najbolj razvitih držav sveta G7, z namenom, da bi zajezili požare v Amazoniji.

Francoski predsednik Macron, ki je med najbolj zaslužnimi za množično histerijo glede požarov v Braziliji, je v ponedeljek sporočil, da bo financiranje zagotovljeno nemudoma, da bodo lahko pri gašenju požarov angažirali več letal za gašenje gozdnih požarov.

Foto: epa

Brazilija po poročanju Independenta pri zavrnitvi pomoči ni navedla konkretnega razloga, vendar pa je pri tem treba opomniti, da je brazilski predsednik Jair Bolsonaro v preteklosti Macrona že obtožil, da njegov predlog glede razprave o gozdnih požarih na vrhu G7, na katerem Brazilije ne bo, spominja na kolonialistično miselnost.

Vodja osebja brazilskega predsednika Onyx Lorenzoni je za portal G1 povedal, da so hvaležni za ponudbo, in ob tem dodal, da bi bili ti finančni viri bolj relevantni za pogozditev Evrope. V luči nadaljevanja ostrega pljuvanja med Francijo in Brazilijo je Lorenzoni namignil, da je po aprilskem požaru katedrale Notre-Dame pomoč mogoče označiti kot hinavsko. “Macron se ni niti sposoben izogniti predvidljivemu požaru v katedrali, ki predstavlja svetovno dediščino. Kaj potem namerava naučiti našo državo?” 

Foto: epa

Okoljski minister sprva pozdravil namenjeno pomoč
Brazilski okoljski minister je sprva pozdravil ponudbo sredstev skupine G7 ter ločeni ponudbi Velike Britanije v višini 10 milijonov funtov in Kanade v višini 9 milijonov funtov. Svojo pomoč so prav tako ponudile druge skupine, med njimi tudi Earth Alliance, nova okoljska fundacija, ki jo podpira igralec Leonardo DiCaprio, obljublja pet milijonov dolarjev pomoči, češ da Amazonija predstavlja enega najboljših obrambnih sistemov v boju proti podnebnim spremembam.

Kaže, da je do spremembe stališča prišlo v ponedeljek zvečer, po srečanju predsednika Bolsonara z ministri. Brazilski predsednik, ki je pred tem namignil, da so nevladne organizacije morda tiste, ki so začele požare, da bi diskreditirale njegovo vlado, je predlagal, naj se Zahod raje potrudi, da pridobi dostop do naravnih virov v svojih državah. “Mar kdo pomaga komu, ne da bi želel v zameno kaj?” je med drugim dejal.

Hana Murn