Resnica o požarih v Braziliji: V najhujšem primeru bo morda zgorelo 0,18 odstotka Amazonije, cela Amazonija pa zagotavlja kvečjemu 6 odstotkov svetovnega kisika

Foto: epa

Prejšnji teden so požari v Braziliji ujeli pozornost svetovne javnosti. Skupaj s tem pa so prišli tudi histerija, pretiravanja in okrivitev novega brazilskega predsednika za požiganje amazonskega pragozda. Mediji so pri tem zamolčali še večje gozdne požare, ki so v istem času zajeli osrednjo Afriko. Tam namreč na oblasti ni desničar.

Ko so prejšnji teden tako svetovne kot domače medije preplavila alarmantna poročila o požarih v Braziliji, je javnost zajela množična histerija. “20 odstotkov Zemljinega kisika ne bo več!” je bilo lahko slišati opozorila, mediji so namreč eden za drugim ponavljali to laž, kot pa je izpostavil Guardian, celoten amazonski pragozd proizvede kvečjemu nekaj več od 6 odstotkov vsega kisika.

Za razliko od preostalih, ki so zgolj ponavljali isto številko, so se pri Guardianu sklicevali na trditve podnebnih znanstvenikov, kot sta Michael Mann in dr. Jonathan Foley. “Navkljub splošno razširjenim trditvam, da Amazonija proizvede 20 odstotkov svetovnega kisika, je to bližje 6 odstotkom, je miril strahove Foley.

Pri tem je Foley dodal, da bodo gozdove nadomestili pašniki in polja s pridelki, ki bodo ravno tako opravljali fotosintezo ter proizvajal podobno količino kisika. Na koncu je prišel do ugotovitve, da je edina stvar, ki trpi zaradi požigalništva, s katerim se pridobiva nove obdelovalne površine v Amazoniji, biodiverziteta.

Res je, da je požigalništvo v Braziliji v zadnjem desetletju v porastu, a zadnje desetletje so bili v Braziliji na oblasti levičarji in ne trenutni predsednik Jair Bolsonaro. Znanstveniki ugibajo, da bi lahko letos prvič po desetih letih “izgubili” 10 tisoč kvadratnih kilometrov amazonskega pragozda. Zdi se veliko. To je polovica Slovenije. A ko postavimo te številke v kontekst, se izkaže, da je zgolj veliko dima in bore malo ognja.

Amazonija meri okoli 5,5 milijona kvadratnih kilometrov, vsa Brazilija pa 8,5 milijona kvadratnih kilometrov. Naj zveni še tako grozno, 10 tisoč kvadratnih kilometrov proti 5.500.000 kvadratnih kilometrov je malenkost. Je komaj 0,18 odstotka celotne površine amazonskega pragozda.

Vseeno to ni ustavilo levoliberalcev in drugih podnebnih dušebrižnikov, da ne bi zlivali žolča po brazilskem predsedniku. Pri tem so se posluževali celo fotografij požarov v Amazoniji iz predhodnih let, ko so bili na oblasti levičarji. Pri širjenju teh lažnih fotografij so ujeli celo francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je pontificiral o potrebi po takojšnjih ukrepih zoper požare v Braziliji.

Požari v Angoli in Kongu ostali neopaženi
V istem času je gorelo tudi v Afriki, a to ni pritegnilo pozornosti javnosti. V četrtek, 22. avgusta, in petek, 23. avgusta, so v Angoli in Demokratični republiki Kongo po pisanju portala RT zabeležili več požarov kot v Braziliji. “V samo teh dveh dnevih so v Angoli zabeležili 6.902 požarov in v Demokratični Republiki Kongo 3.395.” V istem obdobju so v Braziliji zabeležili zgolj 2.127 gozdnih požarov.

Pri tem so se pri Bloombergu, ki je prvi poročal o tem, sklicevali na podatke ameriške vesoljske agencije NASA. Ravno tako so mediji zanemarili Nasino poročilo, da so letošnji požari v primerjavi z zadnjimi 15 leti zgolj povprečni in ne kataklizmičnih razsežnosti, kot so radi paničarili mediji in med svojimi bralci in gledalci ustvarjali nepotrebno histerijo.

A zato, ker v Kongu in Angoli ni na oblasti eden od najbolj nepriljubljenih svetovnih voditeljev v levoliberalnih krogih, t. i. “tropski Trump“, ti požari, ki so ravno tako posledica požigalništva, niso zanimivi za osrednje medije. Da je res tako, potrjuje ravno Guardian, ki opozarja, da so gozdni požari prisotni tudi v Boliviji, kjer vladajo levičarji, a o tem nihče ne poroča.

Ivan Šokić

 • ZatonMesecnikov

  #Resnica o požarih v Braziliji#

  Ja, facebook je bil poln levičarskih aktivistov, ki so trkali na mojo vest. Češ, da tukaj sedim, pljuča sveta pa gorijo. Sami so pa verjetno gasili v Amazoniji. Naloga levičarja je pač, da “opozarja”, “svetuje”. Oziroma sami zase mislijo, da jim pripada vloga “svetovalcev, kritikov in prokuristov” v družbi. Ker pač “vidijo dlje in bolje”. Vse naštete funkcije so seveda brez odgovornosti. In so filozofske narave.

  Sam sem za ohranitev narave, osebno smatram, da je največja grožnja človeštvu prenaseljenost. In eksponentna rodnost v nerazvitih državah. To uničuje svet, naravo in živalske vrste. Vsi problemi današnjega sveta so tesno povezani s tem.

  Zato sem prvi, ki bi velesilam naložil, naj (četudi) z jedrsko grožnjo prisilijo Brazilijo k zaščiti pragozda. Omejitvi rasti prebivalstva itd. Ampak kaj, ko bo Levičar spet cvilil o vmešavanju v notranje zadeve, pa kolonializmu pa imperializmu….

  Karkoli narediš ni prav. Če sediš ni prav, če groziš ni prav….

 • Darko Sotensek

  Čestitam. Zelo resnična in poštena reportaża o požarih v Amazoniji do zdaj.

 • Drago

  Šokić. Šokić. Izpustil si prvi Foleyev post. Novatv si bi lahko omislila malo bolj spretne manipulante .
  Dr. Jonathan Foley‏Verified account @GlobalEcoGuy

  Aug 22

  Okay. The spike in Amazonian deforestation and fires is a huge problem — for climate, for biodiversity, for indigenous communities, and for the entire world.

  But one thing we don’t need to worry about is the world’s oxygen supply.

 • Gašper

  A ni Michael Mann oni šarlatan s hokejsko palico?

 • Andrej

  Če levak zažge gozd je to strokovna priprava tal. Če desničar, je pa to katastrofalen požar.

 • Mirko Sedlar

  Sm mislu da je Grims pisal oa vidim da tudibdrugih cvetk ne manjka hahahahaha

 • xtc

  Na kaj pa e spozna Macron?
  Na stare mame z velikimi protezami(joj babizakaj imaš tako velike z zobe) in na riti prežganih negoidov.
  Sicer pa požari v vsakem primeru so problem,sploh ko uidejo iz kontrole in prav je ,da se proti nekontroliranim požigalcem ukrepa.
  A vse bolj glasne so govorice,da naj bi levičarski eko aktivisti namerno podtikali požare z namenom,da se z “mednarodnim pritiskom” in fake propagando prisili k odstopu njim neljubega Bolsaria, in ni naklučje ,da je ravno zaradi teh aktivnosti na ta področja poslal ne samo vojsko marveč tudi obveščevalce in druge organe pregona.

 • Olga101

  Naši rompompom levicarski mediji se zgražajo nad uničevanjem”pljuč” sveta in “nesposobnim” Bolsonarom (!?), pozabljajo pa, da se pragozd razteza tudi v druge države južne Amerike, na katere Bolsoharo nima vpliva!
  Obenem pa levičarski “okoljevarstveni pravičniki” sami “pozabljajo” , pomesti pred ilastnim pragom, saj niso sposobni sami niti v urbanih središčih in njihovi bližini, preprečiti nevarnih, ekološko (!?) spornih požarov! Spomnimo se požarov na odlagališčih odpadkov po Sloveniji, na primer Kemis!!

 • Borut Stari

  Okoljevarstvo je veliki business.

 • Observer

  Krivijo Bolsanara, glavna krivca sta pa v resnici Merkel in Macron in ostala EU kompanija, ker so z Brazilijo sklenili Mercosur sporazum, ki bo še bolj uničil kmete v Evropi, ker bodo sedaj uvažali govedino in ostale stvari iz Brazilije. Kmetje v Franciji so že imeli proteste, če se ne motim. Zaradi Merklove in Macrona je Bolsonaro začel krčiti Amazonijo, da bi naredil prostor za nova polja in pašnike. Rekel je tudi, da se je Macron s tem strinjal, sedaj pa se Macron vleče ven in pravi, da je Bolsonaro lažnjivec.

  V Evropi obstajajo prepovedi za raznorazne pesticide in druge kemikalije (čeprav vprašanje koliko se jih v resnici držijo) in zaradi tega bodo hrano sedaj uvažali iz Brazilije kjer takšnih prepovedi nimajo. Tako bo na policah trgovin še več strupa.