fbpx

Britanska obveščevalna služba MI5 oblikovala novo enoto za boj proti levičarskim in anarhističnim terorističnim grožnjam!

Slika je simbolična (Foto: Twitter)

Britanska obveščevalna agencija MI5 se je odločila za oblikovanje enote, ki bo namenjena izključno preiskovanju skrajnih levičarjev in anarhistov, ki v Veliki Britaniji načrtujejo teroristične napade. Med preiskovanci se bodo znašli tudi ekstremisti, ki delujejo v gibanjih za pravice živali. 

V Evropi smo sicer imeli že primere ekstremizma, ko sta se dva ekstremna vegana znašla za zapahi na račun petnajstih napadov na mesarje in mesnice v Franciji. Prejšnji mesec so bili aktivisti za pravice za živali v Veliki Britaniji obsojeni izvajanja anarhističnih dejanj in spodbujanja izvedbe tako imenovanega “telefonskega terorizma”. Javno so namreč objavili naslove in telefonske številke konservativnih poslancev, ki podpirajo streljanje jazbecev.

Eden izmed virov je za britanski Times povedal, da levi teroristi v primerjavi z džihadisti in tudi desnimi ekstremisti predstavljajo majhen delež tistih, ki pomenijo grožnjo za varnost. Dve tretjini primerov britanske obveščevalne službe naj bi namreč zastopale domače teroristične grožnje, kamor se uvrščata džihadistični in skrajno desni ekstremizem.

Islamski ekstremizem najbolj problematičen

Islamski ekstremizem je tisti, ki predstavlja največjo grožnjo varnosti Velike Britanije. Pozornost obveščevalne službe pa je namenjena tudi  ukvarjanju s teroristično skupino Irska republikanska armada (IRA) in državami, kot je Kitajska. Prejšnji mesec sta MI5 in Policijska služba Severne Irske (PSNI) posvarili, da nova IRA še vedno obstaja in je še vedno nevarna.

https://twitter.com/IAmTommy1990/status/1312654868616806400

Nova IRA je bila ustanovljena med letoma 2011 in 2012 in ima približno 500 privržencev. Po poročanju Breitbarta je povezana s štirimi umori. Obstaja prepričanje, da je osredotočena predvsem na načrtovanje napadov na policijo, čeprav je lani sicer priznala umor novinarke Lyre McKee. V PSNI in MI5 po navedbah BBC tudi pravijo, da ima nova IRA “nenehno željo” po pridobivanju orožja iz tujine, vendar pa na srečo do sedaj v tem ni bila preveč uspešna.

Nina Žoher