Britanska odvetniška družba bo v imenu Ukrajine tožila skupino plačancev Wagner in ustanovitelja Jevgenija Prigožina

Ruski plačanci; skupina Wagner, njen obstoj Kremelj vztrajno zanika. (Foto: Twitter)

Britanska odvetniška družba McCue Jury & Partners je v sredo javnosti sporočila napoved tožbe v imenu ukrajinskih žrtev terorizma proti ruskemu poslovnežu in ustanovitelju zasebne vojaške družbe Wagner, ki slovi po brutalnosti in nasilju, Jevgeniju Prigožinu. Odvetniško podjetje verjame, da lahko s tožbo temeljito spremeni odnos svetovne javnosti do posrednikov takšnih organizacij v službi režimov, ki se želijo distancirati in se skrivajo za mednarodnimi zločini. 

“Wagnerjev terorizem za dosego Putinovih ciljev je potrjen s storjenimi vojnimi zločini, ki je vključevalo mučenje, umore in posilsta kot orožja za teroriziranje in podreditev civilnega prebivalstva. Ne le, da je Putinova vojna v Ukrajini sama po sebi nezakonita, menijo, da so nezakoniti tudi načini, na katere so se lotili vojne, med njimi je zagotovo namerno povzročanje škode ukrajinskim civilistom,” je podjetje navedlo v sporočilu za javnost.

Britansko odvetniško podjetje meni, da je vložitev tožbe primeren način, s katerim lahko Združeno kraljestvo podpre Ukrajince. Ta primer bo sprva omejen na majhno skupino tožnikov in bo financiran z javnimi sredstvi.  Če bodo žrtve zbrale dovolj sredstev podpore širše pravne kampanje civilne družbe, ko se bo pridružila vsa množica potencialnih tožnikov, bi se to lahko spremenilo v odškodninski zahtevek v višini milijarde funtov. Zadeva bi se nato lahko razširila onkraj Prigožina in Wagnerja in tako dosegla tudi Vladimirja Putina ter njegove “pajdaše”, ki so podpirali njegovo nezakonito vojno.

Jevgenij Prigožin, lastnik gostinskega podjetja Concord in ustanovitelj PMC Wagner, je pod sankcijami ZDA od leta 2016, pod sankcijami EU pa od leta 2020. Poslovnež je zanikal kakršno koli povezavo s plačansko skupino do septembra 2022, ko je javno povedal, da je Wagner ustanovil 1. maja 2014, da bi podprl Ruse v Donbasu. Skupina Wagner, znana kot rusko zasebno vojaško podjetje, naj bi delovala v Ukrajini, Siriji in Libiji ter nekaterih afriških državah, vključno z Malijem in Srednjeafriško republiko. Skupina je bila tarča niza sankcij, ki so jih proti Rusiji uvedle zahodne države, vendar Rusija zanika kakršne koli povezave s skupino.

V Ukrajino naj bi bilo napotenih 1000 plačancev iz Wagnerjeve skupine, veliko med njimi je bilo že ubitih. (Foto: Twitter)

Medtem ko so predložili dokaze odboru, so kot del širše pravne kampanje civilne družbe v podporo ukrajinskemu ljudstvu objavili, da so ukrajinske žrtve naredile prvi korak pri sprožitvi tožbe na višjem sodišču proti Wagnerju, ki zahteva odgovornost in odškodnino, so po poročanju portala Meduza zapisali v izjavi. “To je bil primeren način v zgodovinskem osrčju demokracije, na katerem je bilo treba napovedati izziv proti skupini, ki ji ni mar za pravno državo ali človečnost. Ukrajincem je treba čestitati za to pogumno dejanje.”

Jevgenij Prigožin (Foto: epa)

Podjetje je tudi sporočilo, da je pred ukrepanjem poslalo pismo Jevgeniju Prigožinu in skupini plačancev Wagner. Pravni postopek, sodeč po njihovem sporočilu, za javnost temelji na zaroti protipravnih sredstev med Prigožinom, Wagnerjem in Putinovim vojnim strojem za teroriziranje ukrajinskega ljudstva. Podjetje upa, da bi pravni postopek lahko potencialno spremenil način, kako se v svetu obravnavajo posredniki plačancev in takšnih vojsk, ki se želijo distancirati in skriti pred njihovimi mednarodnimi zločini. “Kampanja namerava sprožiti nadaljnje ukrepe v Združenem kraljestvu in ZDA še pred božičem,” so zapisali v izjavi.

Ana Horvat