fbpx

Britanska policija: Par iz Wiltshireja zastrupljen z isto snovjo kot Skripalova!

Policija pred domovanjem Rowleyja in Dawn Sturgess v Wiltshireju (vir: twitter)

Britanske oblasti vztrajajo, da je bil par, ki se nahaja v bolnici v Salisburyju, izpostavljen isti snovi kot Sergei Skripal in njegova hčerka v marcu.

Vodja britanske protiteroristične enote Neil Basu vztraja, da sta bila okoli 40-letni Charile Rowley in njegovo dekle Dawn Sturgess zastrupljena z novičokom, čeprav je priznal, da policija ne ve, kako je prišlo do same zastrupitve. Trenutna preiskava po poročanju RT ni razkrila nikakršnih povezav s Skripalovima ali nakazala, da sta Britanca kakor koli povezana z Rusi.

Par so našli prejšnjo soboto v nezavesti 12 kilometrov od Salisburyja. Javnost so o dogodku obvestili šele v sredo, ko so zatrdili, da je možnost, da bi bilo zaradi tega incidenta ogroženo zdravje javnosti, majhna. “Zvečer sem prejel rezultate preiskav iz laboratorija Porton Down, ki kažejo, da je bil par izpostavljen živčnemu strupu novičok,” je povedal Basu.

Prvotni sumi predoziranje z mamili
Policija je sprva sumila, da gre pri britanskem paru za predoziranje z mamili, saj je Rowley registriran zasvojenec s heroinom. Ni znano ali je tudi Sturgessova uživala prepovedane droge.

Dawn Sturgess in Charile Rowley (Vir: Twitter)

Prijatelj Rowleyja in Sturgessove Sam Hobson je povedal, kako se je Rowley, preden je bil prepeljan v bolnišnico, potil, bilo mu je vroče, nakar je odšel v spalnico, da bi si odpočil. “Njegovo stanje se je skozi dan slabšalo,” je povedal Hobson. “Njegove oči so postale rdeče in začel se je majati ob stenah, potiti in slina se mu je cedila iz ust.” Na tej točki je Hobson poklical rešilca. Po trditvah Hobsona naj bi se Rowleyjeve zdravstvene težave začele dan za tem, ko se je vrnil iz Salisburyja.

V skupni preiskavi s policijo sodeluje še sto detektivov protiteroristične enote. Policija zaenkrat še ni našla povezave med marčevsko zastrupitvijo Skripalov in najnovejšim incidentom v Amesburyju. Ni znano, ali je bila substanca, s katero sta bila zastrupljena Rowley in Sturgess, “iz iste pošiljke” kot tista, s katero sta bila zastrupljena Skripala, je še poudaril Basu.

Ivan Šokić