Britanska policija: Par iz Wiltshireja zastrupljen z isto snovjo kot Skripalova!

Policija pred domovanjem Rowleyja in Dawn Sturgess v Wiltshireju (vir: twitter)

Britanske oblasti vztrajajo, da je bil par, ki se nahaja v bolnici v Salisburyju, izpostavljen isti snovi kot Sergei Skripal in njegova hčerka v marcu.

Vodja britanske protiteroristične enote Neil Basu vztraja, da sta bila okoli 40-letni Charile Rowley in njegovo dekle Dawn Sturgess zastrupljena z novičokom, čeprav je priznal, da policija ne ve, kako je prišlo do same zastrupitve. Trenutna preiskava po poročanju RT ni razkrila nikakršnih povezav s Skripalovima ali nakazala, da sta Britanca kakor koli povezana z Rusi.

Par so našli prejšnjo soboto v nezavesti 12 kilometrov od Salisburyja. Javnost so o dogodku obvestili šele v sredo, ko so zatrdili, da je možnost, da bi bilo zaradi tega incidenta ogroženo zdravje javnosti, majhna. “Zvečer sem prejel rezultate preiskav iz laboratorija Porton Down, ki kažejo, da je bil par izpostavljen živčnemu strupu novičok,” je povedal Basu.

Prvotni sumi predoziranje z mamili
Policija je sprva sumila, da gre pri britanskem paru za predoziranje z mamili, saj je Rowley registriran zasvojenec s heroinom. Ni znano ali je tudi Sturgessova uživala prepovedane droge.

Dawn Sturgess in Charile Rowley (Vir: Twitter)

Prijatelj Rowleyja in Sturgessove Sam Hobson je povedal, kako se je Rowley, preden je bil prepeljan v bolnišnico, potil, bilo mu je vroče, nakar je odšel v spalnico, da bi si odpočil. “Njegovo stanje se je skozi dan slabšalo,” je povedal Hobson. “Njegove oči so postale rdeče in začel se je majati ob stenah, potiti in slina se mu je cedila iz ust.” Na tej točki je Hobson poklical rešilca. Po trditvah Hobsona naj bi se Rowleyjeve zdravstvene težave začele dan za tem, ko se je vrnil iz Salisburyja.

V skupni preiskavi s policijo sodeluje še sto detektivov protiteroristične enote. Policija zaenkrat še ni našla povezave med marčevsko zastrupitvijo Skripalov in najnovejšim incidentom v Amesburyju. Ni znano, ali je bila substanca, s katero sta bila zastrupljena Rowley in Sturgess, “iz iste pošiljke” kot tista, s katero sta bila zastrupljena Skripala, je še poudaril Basu.

Ivan Šokić

 • PIA PlA

  Vsem v posmeh teroristi zopet napadajo, misleč si: “Kaj nam pa morejo.” Dokler ne rešimo osnovnega problema in to so teroristični ilegalni migranti, ne bomo mogli rešiti skoraj nobenega zločina več. Krive so pa vlade Evrope in predvsem Angela Merkel s pijancem na čelu Evropske komisije. Fej in fuj. Za oprani teroristični denar sta tipa prodala na milijone domačinov.

  • Valter BraniSlav

   Krivi so volilci ki volijo take kot Merkel, Levica ali SD.

   • PIA PlA

    Volivec voli, kar je na volilni listi, na to pa večinoma sploh nima vpliva. Torej?

    • KAPIBARA

     Kako da ne ?
     – Bojkot volitev
     – NE veljavnost listka

 • Caesar

  Dve zastrupitvi z enako kemikalijo ob isti tovarni kemičnega orožja. Ne, tukaj ni nič sumljivega. Rusije še niso obtožili? Je treba izgnati ruske diplomate, če je še kakšen slučajno ostal.

 • Clemen J.

  Ruski vohun zastrupljen, zw od nekdaj je znano da so vohuni registrirani kot narkomani, tako so manj sumljivi in lahko prodajajo legalno pridobljene nadomestne droge, za svojo dejavnost. Ocitno je bil udelezen pri zastrupitvi bivsega dvojnega agenta, sedaj pa poizkusajo izbrisati sledi. Upam da prezivi in zaradi mascevanja zgobca vse. Sumim da bodo rusi uporabili vsa sredstva da se ga znebijo.

 • hle

  Mislim da bodo morale Britanske oblasti svojim ljudem razložiti kako se lahko tako nevarna snov znajde izven strogo varovanega laboratorija kajti pravljici da naj bi to svinjarijo pripeljali iz Rusije ne verjame danes nihče več

 • Burek Burecki

  Po vsej verjetnosti britanske oblasti razvijajo in izboljsujejo strup. Seveda je strup potrebno tudi testirati na ljudeh ce sploh deluje…

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Angleži, bodite na preži, ker drugače boste v kozjejebčevi mreži.

 • sodnikisozločinci

  Se kdo še spomni dogodka izpred mnogo let, ko je v tajnem britanskem laboratoriju za razvoj biološkega orožja umrlo nekaj kemikov zaradi zastrupitve z modificiranim virusom črnih koz, proti kateremu še ni bilo razvitega cepiva?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!