fbpx

Britanski minister ruske generale pozval k puču proti Putinu

Britanski minister za Evropo in Ameriko James Cleverly. (Foto: epa)

Britanski minister za Evropo in Ameriko James Cleverly je pozval ruske generale, da izvedejo vojaški udar in ustavijo “norega” ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki naj bi po mnenju britanskega ministra negoval “caristične fantazije”. Britanski premier Boris Johnson je v primerjavi s svojim ministrom nekoliko bolj zadržan. Izpostavil je, da je zgrožen nad rusko invazijo in sporočil, da skuša ostale voditelje držav G7 prepričati, da izključijo Rusijo iz sistema Združenja za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo (SWIFT).

Britanski minister za Evropo in Ameriko James Cleverly je javno pozval ruske generale, da se uprejo in zrušijoi ruskega predsednika Vladimirja Putina in na tak način končali, po Cleverlyjevem mnenju Putinove “caristične fantazije”.

Cleverly je šel še korak dlje in ruske generale dejansko pozval, naj izvedejo vojaški udar v Rusiji in prevzamejo oblast. To je britanski minister storil zato, ker “so na položaju, od koder lahko to ustavijo, zaradi česar jih pozivamo, da to naredijo“, je po poročanju Daily Mail povedal minister.

Johnson poziva k osamosvojitvi od ruskih energentov
Cleverly vztraja, da naj bi ruski vojaški poveljniki vedeli, da je Putin vedno bolj “izoliran” in “nelogičen”, ker skuša “v svojem umu poustvariti ruski imperij”. Britanski minister za svoje besede nima nikakršnih dokazov, tako se mu samo zdi. Da je Putin norec, po trditvah Daily Maila meni tudi češki predsednik Miloš Zeman.

https://twitter.com/visegrad24/status/1496879753273671682

Britanski premier Boris Johnson je medtem obljubil “ogromen” paket gospodarskih sankcij proti Rusiji. Johnson je v svojem govoru napovedal, da se Putinu ne sme dovoliti, da “potepta svobodo v Ukrajini”. Johnson je ravno tako vztrajal, da se mora Zahod na vojno v Ukrajini odzvati “diplomatsko, politično, ekonomsko in sčasoma vojaško”. Da od vojaške intervencije NATO v Ukrajini ne bo nič, je medtem že povedal vodja nemškega parlamentarnega odbora za obrambo Wolfgang Hellmich.

Johnson vseeno poziva države, da se osamosvojijo od ruskega plina in nafte. To je lahko reči, a dejstvo je, da je EU zaradi svoje agresivne politike uničevanja lastnega energetskega sektorja v imenu boja proti podnebnim spremembam kronično odvisna od ruskega zemeljskega plina. Kar 90 odstotkov vsega uvoženega zemeljskega plina v EU pride iz Rusije. Da naj ustavi konje, je Johnsonu sporočil tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki je zavrnil idejo o izključitvi Rusije iz Združenja za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo (SWIFT).

Ivan Šokić