fbpx

Britanski najstnici, ki se je pridružila Islamski državi, odvzeli državljanstvo, saj bi ta lahko povzročila teroristični napad ali pa izvajala radikalizacijo!

Shamima Begum (Foto: Facebook)

Ta teden so v Veliki Britaniji odvzeli državljanstvo Shamimi Begum, ki se je pridružila Islamski državi, kjer se je poročila z nizozemskim džihadistom. Kot je pojasnil britanski minister za notranje zadeve, bi Begumova lahko v Veliki Britaniji povzročila teroristični napad ali pa poskušala radikalizirati druge. A primer se je zapletel, saj Begumova po odvzemu britanskega državljanstva ne bi smela ostati oseba brez državljanstva.

Velika Britanija je odvzela državljanstvo 19-letni najstnici, ki je pred tem odšla v Sirijo, kjer se je pridružila Islamski državi. Shamima Begum se je v Siriji poročila z nizozemskim džihadistom Yagom Riedijkom, s katerim ima tudi otroka, a zdaj se želi vrniti v Veliko Britanijo. V zadnjem času je v Siriji opravila več intervjujev z mediji, kjer je izrazila to željo, a pri tem ni pokazala obžalovanja, da se je pridružila IS, prav tako pa je po mnenju mnogih nastopila arogantno. Kot je pojasnil britanski notranji minister Sajid Javid, so ji državljanstvo odvzeli, ker je to v javnem interesu, saj bi Begumova po vrnitvi lahko povzročila teroristični napad ali pa skušala radikalizirati sodržavljane. Odločitev britanskih oblasti prav tako temelji na njihovem prepričanju, da ima Begumova dvojno, britansko in bangladeško državljanstvo, a v Bangladeš najstnica ne more vstopiti. Po odločitvi britanskih oblasti je njena družina sprožila sodni spor, Begumova pa bo zdaj skušala pridobiti nizozemsko državljanstvo. Njen novorojeni sin Jerah bi bil lahko po poročanju portala Daily Mail upravičen do nizozemskega ali britanskega državljanstva na podlagi državljanstva staršev, in prav to bi bil lahko razlog, na podlagi katerega bi Begumova skušala ponovno pridobiti britansko državljanstvo. Pomenljivo pa je tudi to, da naj bi sina poimenovala kar po zloglasnem islamskem vojskovodji iz sedmega stoletja!

Sajid Javid (Foto: Twitter)

Odvzem državljanstva je zakonit v primeru, če je imela Shamima Begum dvojno državljanstvo
Odvetnik družine Tasnime Akunjee meni, da je odločitev britanskega notranjega ministrstva nelegalna, saj družina trdi, da Shamima še nikoli ni bila v Bangladešu, prav tako pa naj ne bi imela bangladeškega državljanstva. Glede na britanski zakon o državljanstvu iz leta 1981 se lahko osebam odvzame britansko državljanstvo, če je to v javnem interesu, a pri tem oseba ne sme postati oseba brez državljanstva. Če ima Begumova resnično bangladeško državljanstvo, ji Velika Britanija lahko odvzame državljanstvo, ker se nahaja v tujini, pa ima 28 dni časa za pritožbo. Zunanji minister Bangladeša Shahrial Alam je za medije zatrdil, da Begumova nima britanskega državljanstva in da v državo tako nikakor ne more vstopiti. Vse to je komentiral tudi znani boksarski zvezdnik Amir Khan, ki je rojen v Veliki Britaniji, a je muslimanske vere. Ta je Begumovo obtožil, da je s svojimi dejanji očrnila celotno britansko islamsko skupnost, prav tako pa je podprl odločitev britanskih oblasti, da ji odvzamejo državljanstvo. Khan se je prav tako zgroženo odzval na intervjuje z Begumovo v Siriji, v katerih je nastopala arogantno in ni pokazala nobenega obžalovanja.

J. Ž.