Britanski najstnici, ki se je pridružila Islamski državi, odvzeli državljanstvo, saj bi ta lahko povzročila teroristični napad ali pa izvajala radikalizacijo!

Shamima Begum (Foto: Facebook)

Ta teden so v Veliki Britaniji odvzeli državljanstvo Shamimi Begum, ki se je pridružila Islamski državi, kjer se je poročila z nizozemskim džihadistom. Kot je pojasnil britanski minister za notranje zadeve, bi Begumova lahko v Veliki Britaniji povzročila teroristični napad ali pa poskušala radikalizirati druge. A primer se je zapletel, saj Begumova po odvzemu britanskega državljanstva ne bi smela ostati oseba brez državljanstva.

Velika Britanija je odvzela državljanstvo 19-letni najstnici, ki je pred tem odšla v Sirijo, kjer se je pridružila Islamski državi. Shamima Begum se je v Siriji poročila z nizozemskim džihadistom Yagom Riedijkom, s katerim ima tudi otroka, a zdaj se želi vrniti v Veliko Britanijo. V zadnjem času je v Siriji opravila več intervjujev z mediji, kjer je izrazila to željo, a pri tem ni pokazala obžalovanja, da se je pridružila IS, prav tako pa je po mnenju mnogih nastopila arogantno. Kot je pojasnil britanski notranji minister Sajid Javid, so ji državljanstvo odvzeli, ker je to v javnem interesu, saj bi Begumova po vrnitvi lahko povzročila teroristični napad ali pa skušala radikalizirati sodržavljane. Odločitev britanskih oblasti prav tako temelji na njihovem prepričanju, da ima Begumova dvojno, britansko in bangladeško državljanstvo, a v Bangladeš najstnica ne more vstopiti. Po odločitvi britanskih oblasti je njena družina sprožila sodni spor, Begumova pa bo zdaj skušala pridobiti nizozemsko državljanstvo. Njen novorojeni sin Jerah bi bil lahko po poročanju portala Daily Mail upravičen do nizozemskega ali britanskega državljanstva na podlagi državljanstva staršev, in prav to bi bil lahko razlog, na podlagi katerega bi Begumova skušala ponovno pridobiti britansko državljanstvo. Pomenljivo pa je tudi to, da naj bi sina poimenovala kar po zloglasnem islamskem vojskovodji iz sedmega stoletja!

Sajid Javid (Foto: Twitter)

Odvzem državljanstva je zakonit v primeru, če je imela Shamima Begum dvojno državljanstvo
Odvetnik družine Tasnime Akunjee meni, da je odločitev britanskega notranjega ministrstva nelegalna, saj družina trdi, da Shamima še nikoli ni bila v Bangladešu, prav tako pa naj ne bi imela bangladeškega državljanstva. Glede na britanski zakon o državljanstvu iz leta 1981 se lahko osebam odvzame britansko državljanstvo, če je to v javnem interesu, a pri tem oseba ne sme postati oseba brez državljanstva. Če ima Begumova resnično bangladeško državljanstvo, ji Velika Britanija lahko odvzame državljanstvo, ker se nahaja v tujini, pa ima 28 dni časa za pritožbo. Zunanji minister Bangladeša Shahrial Alam je za medije zatrdil, da Begumova nima britanskega državljanstva in da v državo tako nikakor ne more vstopiti. Vse to je komentiral tudi znani boksarski zvezdnik Amir Khan, ki je rojen v Veliki Britaniji, a je muslimanske vere. Ta je Begumovo obtožil, da je s svojimi dejanji očrnila celotno britansko islamsko skupnost, prav tako pa je podprl odločitev britanskih oblasti, da ji odvzamejo državljanstvo. Khan se je prav tako zgroženo odzval na intervjuje z Begumovo v Siriji, v katerih je nastopala arogantno in ni pokazala nobenega obžalovanja.

J. Ž.

 • xtc

  Drhal bi morali Kurdi posdlat kja kamor sodi.

 • ZatonMesecnikov

  Niso ji ga še odvzeli. Zadeva je šele v fazi predlogov. In nekaj stavim, da se bo na koncu znašla v Angliji.

  Me pa impresionirajo tele ženske, da so šle rojevat v kalifat. Kaj mora biti s takšno glavo narobe. Da se gredo zavestno stroje za rojevanje. Pa desce menjajo, ko padajo eden za drugim. Pa spet rojevajo.

  • šmentanamuha

   Iste ko levičarske aktivistke, s to razliko, da islamistke rojevajo številno deco za kalifat al koji kurac nekaj, belopolte levičarke pa delajo splave (ne vem, kako je s temnopoltimi) in hočejo na vsak način preizkusiti, a majo črni res daljšega, bolj trdega, bolj dolgo stoječega, ki ima mogoče na glavici vibrator in zato so pripravljene spraviti v nevarnost lastno državo in sodržavljane. Za odgovornost še niso slišale, saj denar kar nekako pade z neba, ne glede na to, kaj počnejo. Za to bo že Soros poskrbel.

 • skorpijon93

  kjer ni islama ni nasilja, poglejte višegrajske države, brez nasilja, brez terorizma, brez getov, brez radikalizacije, brez multikulturnosti, v Sloveniji je delež muslimanov 3,6%, še leta 1991 pa 1,4 % delež, če bodo levičarji še dolgo na oblasti v Sloveniji se bodo razmere v Sloveniji približale švedskim, nemškim,francoskim, angleškim, belgijskim, nizozemskim problemom , levičarji vladajo v Sloveniji že 22 let od 28 let samostojnosti, levičarji nasprotujejo družinam,tradiciji, krščanstvu, izobražene državljane podijo v tujino na delo, uvažali bi pa priseljence rezultati ne morejo biti drugačni, kolonizacija posameznih držav v preteklosti nima nobene veze, veze ima politika priseljevanja

 • samotoje

  A je to vic? Shamima Begum, Sajid Javid, Tasnime Akunjee, Amir Khan- sami Britanci. Kaj sem zamudil? ne tako dolgo nazaj sem poznal Jeremya Clarka, Johna Gibsona, Sarah Milford itd.

  • Matt von Glanz

   Se globoko strinjam. Vsi omenjeni so nebritanski “Britanci”. Le kako se lahko nekdo po imenu Sadžid Džavid imenuje Britanca. TO so vse mladi drugogeneracijski Orientalci, ki so asimilirani ravno toliko, da neopaženo pripravijo teroristični napad.

 • Vince Blake

  Upam, da se ženšče na koncu še ne bo spomnilo zaprositi za naše državljanstvo. Ker Lukec bi ji ga ziher dal. Lukec pa, kot vemo drži Šarca za jajca.

  • šmentanamuha

   Zna biti tako, ja.

  • samotoje

   Repovž jo bo povabil sem, da se bo čudila kurentom.

 • cosmosjasnovidec

  Golazen naj ostane v Siriji in naredi samomor,če je že nobeden ne ubije.
  ——————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

 • skorpijon93

  ANGLIJA je že cela islamska muslimanska zapacana ! dober tek, pojejte kar ste si skuhali nam dejte pa mir !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!