Britanski obveščevalci: “Kremelj vzpostavlja novo formacijo!”

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu (Foto: epa)

Britansko ministrstvo za obrambo na podlagi zbranih obveščevalnih podatkov trdi, da Rusija v znak odgovora na novo “vojaško realnost” vzpostavlja novo formacijo in s tem širi svoje vojaške strukture.  

Po poročilu britanskega obrambnega ministrstva naj bi nova formacija združila sile, razporejene v Hersonu, in bo verjetno v glavnem sestavljena iz mobiliziranega osebja, osredotočena na obrambno varnost operacije v južni Ukrajini. Obveščevalni podatki pa tudi kažejo, da bo Rusija verjetno želela bolj izkušene čete usmeriti v boj na ključnih področjih.

Razmere v vzhodni Ukrajini so težke, a kijevske sile odbijajo ruske napade in so prejšnji teden znova uspele prevzeti nadzor nad več kvadratnimi kilometri vzhodne fronte, je sporočil namestnik ukrajinskega obrambnega ministra. Moskva pa je v ponedeljek sporočila, da je preprečila nove napade brezpilotnikov.

Ukrajinska vojska je prejšnji teden sporočila, da Rusija napada v smeri Kupjanska mesta v vzhodni regiji Harkov. “Razmere v smeri Kupjanska so težke. Sovražnik ne opušča namere za napredovanje in prerazporeja dodatne sile,” je za nacionalno televizijo povedala namestnica obrambnega ministra Hanna Maljar“Zanašamo se na naše branitelje, vendar jim je tam zelo težko. Sovražnik ne napreduje,” je dejala in dodala, da ukrajinske sile prodirajo južno od Bahmuta, mesta, ki so ga maja po mesecih krvavih spopadov zasedli ruski vojaki, in da so v zadnjem tednu osvobodili tri kvadratne kilometre ozemlja. Kot je dejala, bistvenih sprememb v razmerah na jugu, kjer si ukrajinska vojska prizadeva priti do Azovskega morja, ni. “Ne smemo podcenjevati sovražnika. Vsi moramo biti potrpežljivi in ​​podpirati naše oborožene sile,” je bila jasna.

Foto: Twitter ukrajinske obrambe

Rusija trdi, da je v ponedeljek preprečila napad dveh ukrajinskih brezpilotnih letal v moskovski regiji. Število napadov z brezpilotnimi letali v Rusiji se je povečalo, odkar sta bila v začetku maja nad Kremljem uničena dva brezpilotna letala. Ni jasno, kakšen učinek bodo imeli ti napadi na odnos ruske javnosti do vojne.

Slabša se morala ruskih vojakov
Inštitut za preučevanje vojne (ISW) trdi, da ponavljajoči se napadi na območja v južni Ukrajini, ki jih zaseda Rusija, slabšajo moralo ruskih vojakov na številnih ključnih frontnih območjih. Preteklo poročilo ISW je izpostavilo krhkost ruske obrambe na prvi liniji in opozorilo, da je ruska nezmožnost rotacije enot na prvi liniji znak izčrpanosti vojaških rezerv. Če obstaja potencialna panika med enotami na prvi liniji zaradi nizke morale, bi to lahko pomembno vplivalo na stabilnost ruskih čet.

Nekateri ruski vojaški blogerji so izrazili svojo jezo zaradi nedavnih ukrajinskih napadov na most v Kerški ožini in pozvali ruske sile, naj ciljajo na družine, domove in lastnino odločevalcev v Ukrajini, da bi s tem odvrnili nadaljnje ukrajinske vdore v rusko zaledje, navaja ISW.

Nizozemska in Danska bosta v Ukrajino poslali bojna letala F-16, prve dobave pa bodo okoli novega leta, sta v nedeljo sporočila premierja obeh držav, ki ju je obiskal ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je v soboto povedal, da se je začelo usposabljanje ukrajinskih pilotov za letenje z letali F-16, ki bo trajalo najmanj šest mesecev, morda tudi dlje, saj je treba usposobiti tudi inženirje in mehanike.

N. Ž.