Ukrajinski dron zadel stavbo v središču Moskve

Foto: X

Ruske sile so uničile ukrajinsko brezpilotno letalo, ki je ciljalo na Moskvo, so sporočili uradniki. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so njihove zračne sile v petek okoli 4. ure zjutraj sestrelile ukrajinski dron nad rusko prestolnico. Župan Moskve Sergej Sobjanin je dejal, da so službe za nujno pomoč na kraju dogodka in dodal, da prva poročila kažejo, da ni bilo žrtev.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je v izjavi za aplikacijo Telegram dejal, da so sistemi zračne obrambe v petek zgodaj zjutraj sestrelili dron in da so ruševine padle na zgradbe v mestnem kompleksu Expo Center, da pa niso povzročile večje škode na stavbi.

“Brezpilotno letalo je po izpostavljenosti orožju zračne obrambe spremenilo pot leta in strmoglavilo v nestanovanjsko stavbo na območju Krasnopresnenskega nabrežja v Moskvi,” je sporočilo ministrstvo v aplikaciji za sporočanje Telegram. “Dron je sestrelila ruska ekipa zračne obrambe, ko so njegovi ostanki padli na mestni Expo Center,” je dejal moskovski župan Sergej Sobjanin, poročajo tuji mediji. Sobjanin je pojasnil, da so razbitine drona padle na območje Expo centra in niso povzročile večje škode na stavbi, piše The Moscow Times. Ena od sten se je zrušila zaradi padajočih razbitin, so lokalnim medijem sporočile službe za nujno pomoč. Zračni prostor v bližini moskovskega mednarodnega letališča je bil po stavkah začasno zaprt. Profil Višegrad24 je na X objavil več posnetkov ukrajinskega drona, ki je prizadel moskovsko zgradbo.

Rusija je tudi trdila, da se je v četrtek zvečer uspešno branila pred napadom ukrajinskega brezpilotnega letala, ki je bil tarča njenih vojaških ladij v Črnem morju. Kot je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi, so patruljne ladje mornarice v četrtek pozno zvečer uničile dron 237 km jugozahodno od Sevastopola, oporišča črnomorske flote na Krimskem polotoku, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Moskva in njena okolica sta bili v zadnjih tednih tarča pogostih napadov brezpilotnih letal, medtem ko ukrajinska protiofenziva napreduje v polnem teku. Maja je bil blizu Kremlja sestreljen dron, čemur je sledilo nekaj napadov na finančna okrožja prestolnice. Ukrajinska stran navedb Rusije za zdaj ni komentirala.

ZDA odobrile pošiljanje bojnih letal F-16 v Ukrajino
ZDA so odobrile pošiljanje bojnih letal F-16 v Ukrajino prek Danske in Nizozemske. Washington je zagotovil, da se bo dobava zelo iskanih bojnih letal začela takoj, ko bodo ukrajinski piloti opravili zahtevano usposabljanje, je ameriški uradnik povedal za Guardian. Ukrajinske zaveznice so se prvič dogovorile o usposabljanju zračnih sil države na naprednih bojnih letalih na vrhu G7, ki je potekal maja na Japonskem, ne da bi zgladile podrobnosti.  Uradniki, ki so se julija udeležili vrha Nata, so namignili, da bi se lahko usposabljanje začelo že avgusta, vendar pa Kijevu niso zagotovili dobave letal F-16, saj so njegovi zavezniki zamerili pošiljanje vojnih letal. Odobritev je olajšanje za predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je večkrat pozval zaveznike, naj zagotovijo zračno orožje za okrepitev protiofenzive Ukrajine, ki počasi napreduje.

Nizozemski prispevek je del ukrepov, ki jih je sprejel Nato za zaščito vzhodnih zaveznikov kot posledica krize v Ukrajini (foto: epa)

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov se je julija po vrhu zahvalil Danski in Nizozemski za “izjemno vodstvo”, medtem ko je Rusija v odgovor na podporo opozorila, da bi bilo dovoljenje Kijevu za uporabo F-16 “ogromno tveganje” in bi razširilo vojno po Evropi, piše Euronews.

Ana Horvat