fbpx

Britanski premier Johnson kraljico zaprosil za razpustitev trenutne seje v parlamentu: Trdi brexit vedno bližje realnosti

Britanski premier Boris Johnson (foto: Twitter)

V kabinetu britanskega premierja Borisa Johnsona so potrdili, da je ta v pogovoru s 93-letno kraljico Elizabeto II. zaprosil za razpustitev trenutne seje, ki je ena najdaljših v nedavni britanski zgodovini. Po premierjevih trditvah je dejstvo, da se bo z ukrepom opoziciji onemogočil poskus preprečitve tako imenovanega brexita, zgolj naključje.

Velika Britanija naj bi po trenutnih načrtih z 31. oktobrom 2019 izstopila iz Evropske unije. Nasprotniki izhoda iz EU, ki so na čelu z nekdanjo britansko premierko Thereso May odhod iz EU prelagali v nedogled, pa so zdaj razjarjeni.

Namreč, premier Boris Johnson je s tem, ko je kraljica Elizabeta II. privolila v razpustitev aktualne parlamentarne seje v sredini oktobra, nasprotnikom brexita onemogočil kakršnekoli scenarije, s katerimi bi lahko blokirali in še naprej onemogočali izhod Velike Britanije iz EU.

Johnson ob tem trdi, da to ni bil njegov namen. Seja je namreč že dovolj dolgo trajala, zato je napočil čas, da se konča. Do njenega konca bodo vsi imeli čas, da povedo svoje mnenje. Britanskemu premierju pa se po pisanju RT zdi pomembneje, da se politiki bolj kot zunanjim zadevam, ki dominirajo v britanskem parlamentu, vse odkar so se Britanci na referendumu leta 2016 odločili za odhod iz EU, posvetijo domačim temam.

Johnson je ravno tako poudaril, da je 31. oktober zgolj zadnji dan za izstop iz EU, medtem ko naj bi sam imel v načrtu izhod iz EU že pred tem. Ob tem je vodja stranke Brexit Nigel Farage, če se bo Johnson odločil za tako imenovani trdi brexit brez sporazuma z EU, britanskemu premierju ponudil možnost za politično sodelovanje. V nasprotnem primeru pa Farage že napoveduje boje za vsako predstavniško mesto na naslednjih volitvah.

Čeprav nasprotniki brexita napovedujejo vse mogoče, na njihovi strani nista niti črka niti duh zakona. Medtem ko so se sami zadnji dve leti na vse možne načine želeli izogniti volji ljudstva, Johnson dela tisto, kar hočejo ljudje. Tega se tudi sama opozicija dobro zaveda, zato drugega kot veliko praznega širokoustenja ni pričakovati. Zadnje evropske parlamentarne volitve so bile namreč trenutek streznitve za nasprotnike brexita, saj je Farageeva stranka pometla z njimi.

Ivan Šokić