fbpx

Britanski visokošolski sindikat presegel skrajnosti: Vsakdo se lahko identificira kot “črn, invalid, LGBT+ ali ženska”

Britanski visokošolski sindikat v imenu intersekcionalnosti zagovarja pravico vsakega posameznika, da se identificra kot "črn, LGBT+ ali ženska. Na fotografiji Črni Peter (foto: EPA)

Britanski visokošolski sindikat (University and College Union) UCU je sporočil, da se lahko kdorkoli “samoidentificira” kot “črn, invalid, LGBT+ ali ženska”.

“UCU ima dolgo zgodovino omogočanja članov, da se samoidentificirajo kot črni, invalidi, LGBT+ ali ženske,” so zapisali v svoji šest strani dolgi izjavi, ki naj bi predstavljala “120 tisoč akademikov, predavateljev, trenerjev, inštruktorjev, raziskovalcev, upravljalcev, administratorjev, računalničarjev, knjižničarjev in podiplomskih študentov na univerzah, kolidžih, zapori, izobraževanju za odrasle in organizacijah za urjenje po Združenem kraljestvu.”

“UCU podpira pravico žensk (vključno s transspolniki) do varnih prostorov.” To naj bi po trditvah UCU, kakor poroča Breitbart, pomenilo tudi podporo “družbenega, namesto medicinskega modela prepoznave spola, kar bo pomagalo izzvati represivne stereotipe o spolu na delovnem mestu in družbi.”

Čeprav se je UCU v dokumentu v večji meri skliceval ravno na to, kako naj bi se imeli moški pravico identifcirati kot ženske, in ženske kot moški, pa ni umanjkala niti omemba rase.

Rasa je tako po mnenju UCU ravno tako družbeni konstrukt, in vsakdo bi moral imeti pravico da se identificira kot črn, ter da mu drugi to priznajo. Domnevati je, da enako velja tudi za vse ostale rase, ni pa znano, ali to vključuje tudi modre smrkce in zelene marsovčke.

“UCU je znotraj vsega svojega delovanja zavezan k intersekcionalnem pristopu,” so povedali. Po raziskavah inštituta Adam Smith iz 2017 naj bi bilo kar 80 odstotkov britanskih akademikov levičarjev.

Ivan Šokić