To so osumljenci za napade na bruseljskem letališču

Islamski radikalci, ki so marca letos izvedli teroristični napad na bruseljskem letališču (Foto: Twitter).

Bruseljsko prestolnico pretresajo teroristični napadi. Zaenkrat sta bili pod udarom dve prizorišči. Sprva sta odjeknili dve eksploziji na bruseljskem letališču Zaventem, pred tem pa je prišlo še do streljanja. Kasneje je počilo na postaji podzemne železnice Maelbeek. Odgovornost za napade je prevzela Islamska država.

Današnji teroristični napadi v Bruslju so po zadnjih podatkih terjali 34 smrtnih žrtev, skoraj 200 ljudi je ranjenih. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država. 

Enega napadalca policija še išče
Na fotografiji, ki so jo objavili belgijski mediji, je videti tri moške, kako na območju za prijavo na lete drug zraven drugega potiskajo vozičke, polne prtljage. Dva imata temne lase in sta oblečena v črno in naj bi se v napadu razstrelila. Eden, ki ga še iščejo, pa nosi kapo in je oblečen v belo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je medtem sporočila, da so okoli 15.30 končali iskanje osumljencev in orožja na prostranem letališču. Na terenu ostajajo forenzični strokovnjaki, gasilci pa preverjajo stabilnost letališke stavbe, poroča STA. Končali so tudi z iskanjem in reševanjem žrtev napada na letališču, medtem ko so večino potnikov evakuirali.

Belgijski zunanji minister Didier Reynders je pred tem izrazil bojazen, da so krivci za krvave napade v Bruslju še vedno na begu.

Prijeti prvi osumljenci
Policija je že uspela aretirati dve osebi, osumljeni napada. Belgijski notranji minister je aretacije potrdil, hkrati pa dejal, da so nekateri napadalci še vedno na prostosti. V medijih so se pojavila že prva ugibanja, katere osebe bi lahko stale v ozadju napada. Ena izmed njih je Najim Laachraoui, ki je bil septembra lansko leto s pariškim napadalcem Salahom Abdeslamom na Madžarskem. Drugi osumljeni je 31-letni Mohamed Abrini, ki so ga prav tako opazili v družbi z Abdeslamom.

Letališka uprava je vse lete preusmerila na letališča v bližini.  Preusmerjeno je bilo tudi letalo Adire Airways, in sicer na letališče Liege. Uprava bruseljskega letališča naproša vse, naj se območju letališča ne približujejo.

“Bil sem na odmoru, ko sem zaslišal in začutil veliko eksplozijo – od prostora, kjer smo bili, imamo dober razgled nad dvorano za odhode, od koder se je kadilo. Okna so popolnoma razbita. Ljudje so šokirani. Slabo je videti,” je komentiral eden izmed uslužbencev, Niels Caignau, poroča BBC.

Napadi tudi na podzemni železnici
Do eksplozij je prišlo tudi na podzemni železnici na postaji Maelbeek, ki je v neposredni bližini evropskih institucij, poročajo belgijski mediji. Bomba je bila detonirana v srednjem vagonu vlaka. Strojevodja je nemudoma ustavil vlak in začel evakuirati potnike iz prvega in zadnjega vagona. Bruseljski župan je potrdil 20 mrtvih (nepreverjeno) in 106 ranjenih. Evropski parlament je iz varnostnih razlogov zaprt za vhode in izhode. Zaprta je tudi podzemna železnica.

Povišane stopnje pripravljenosti po Evropi
Zaradi napadov je Belgija spet vzpostavila najvišjo stopnjo pripravljenosti na napade. Vse prebivalce Bruslja pozivajo, naj ostanejo tam, kjer so. Poostrili so tudi varnostne ukrepe za varovanje jedrskih elektrarn in študentskih naselji, potem ko so ti prejeli specifične grožnje. Meja med Francijo in Belgijo je zaprta. Poostreni ukrepi vladajo na okoliških letališčih – do poostritev je prišlo na največjem londonskem letališču Heathrow.

MZZ odsvetuje potovanja v Bruselj
Na ministrstvu za zunanje zadeve so nam pojasnili, da so takoj angažirali tako našo ambasado v Bruslju kot tudi konzularno službo in vse pristojne. Za zdaj je znano le, da je bil ranjen en slovenski diplomat, ki so ga morali prepeljati v bolnišnico.

Veleposlaništvo v Bruslju je vzpostavilo tudi povezavo do belgijskih oblasti, ki preiskujejo dogodek, ministrstvo pa bo o morebitnih novih ugotovitvah in informacijah sproti poročalo, so še sporočili z MZZ in državljane opozorili, da odsvetujejo vsa potovanja v Bruselj.

Na veleposlaništvu v Bruslju so za pomoč slovenskim državljanom na voljo na mobilnem telefonu +32 494 336 396, zaskrbljeni sorodniki pa lahko za informacije o svojcih pokličejo na telefonsko številko letališča 02/753.73.00

Ali gre za povračilne ukrepe?
Do eksplozij je prišlo le štiri dni po aretaciji Salaha Abdeslama, glavnega osumljenca za novembrski teroristični napad v Parizu, ki je v pridržanju priznal, da je v času svoje prostosti načrtoval nove teroristične napade. “Vemo, da lahko uničenje ene (teroristične) celice motivira druge v akcijo. Tega se zavedamo,” je v ponedeljek belgijski minister za obrambo Jim Jambon komentiral možnost povračilih ukrepov po aretaciji. Medijska agencija Belga poroča o vzklikih v arabščini, ki jih je bilo slišati, preden je prišlo do eksplozij. Na prizorišču so našli odvrženo puško Kalašnikov istega tipa, kot so ga uporabili strelci v napadu v Parizu.

Ž. K., N. K.