fbpx

Brutalni iranski predsednik Raisi se je med opazovanjem grozljivih usmrtitev “tolažil” s pecivom

Iranski predsednik Ebrahim Raisi. (Foto: epa)

Novi iranski predsednik Ebrahim Raisi, ki je znan po svoji okrutnosti, se je s svojimi političnimi podaniki med opazovanjem političnih umorov veselo mastil s pecivom. Razkritja so prišla na dan nekaj dni po tem, ko se je njegov nekdanji krvnik Hamid Noury znašel na švedskem sodišču zaradi njegove vloge pri masakru 30 tisoč političnih zapornikov. Pomorjeni so bili zvesti privrženci opozicije, ki je bila leta 1988 pod okriljem Organizacije Mudžahidov iranskega ljudstva.

Hamid Noury, domnevni krvnik krutega iranskega predsednika Ebrahima Raisija je bil septembra 2019 aretiran na Švedskem. Po poročanju Express UK je bil takrat namestnik tožilca v zaporu Gohardasht v Karaju, ki leži zahodno od glavnega mesta Teheran. Noury naj bi bil priča številnim usmrtitvam, ki jih je odredil Raisi s pomočjo “komisije smrti”. To je ustanovil vrhovni vodja ajatolah Ruhollah Homeini za iztrebljanje političnih zapornikov, ki so prebivali v iranskih zaporih.

Preživeli so sinoči opisali svojo preizkušnjo. “6. avgusta 1988 sem sedel na hodniku smrti’ v zaporu Gohardasht. Živo se spominjam, da je prišel Hamid Noury ​​in prijel nekaj mojih najdražjih prijateljev, med drugim Qasema Sofiyana, Alija Vaslija, Alija Haghverdija. Vsi so bili pripadniki iranske ljudske mudžahedinske organizacije, ki so jih nato odpeljali na obešanje,” je povedal Nassrollah Marandi.

V Nemčiji so se odločno uprli in razkrili krute zločine novoizvoljenega iranskega predsednika Ebrahima Raisija. (Foto: epa)

“Njihov edini zločin je bil ostati zvesti ljudski mudžahedinski organizaciji in njihovemu boju za svobodo. Nikoli več jih nisem videl. Toda ne mine dan, da njihovi spomini ne bi bili z mano,” je še dejal. Slednji se tudi spominja, kako je Nury tistega popoldneva prinesel veliko škatlo peciva in ga razdelil med krvnike ter uradnike, člane komisije, ki je izdajala naloge za usmrtitev. Med tistimi, ki so uživali v sladkanju, medtem ko so pobijali nedolžne ljudi, je bil tudi novi iranski predsednik Raisi, ki se ga je prijel vzdevek “mesar iz Teherana”.

Sara Rančigaj