fbpx

Carly Fiorina v boju zoper trgovino z organi splavljenih otrok

(Foto: Getty Images)

Vse bolj se zdi, da ima svet dovolj Hillary Clinton, ki v kampanji za predsedniške volitve v ZDA ne more več absolutno računati na ženske glasove. Med republikanci namreč vse bolj izstopa njihova predsedniška kandidata Carly Fiorina. Ženska brez dlake na jeziku, ki trdi, da ima odgovor na vsako vprašanje.

Drzna in odločna Fiorina je bila zmagovalka druge debate republikanskih kandidatov, kjer so jo močna stališča izstrelila naravnost med ameriške politične zvezde. 

Najbolj uspešna ameriška podjetnica
Carly Fiorina, rojena v zvezni državi Teksas, je začela pisati svojo zgodbo, ko se je po nedokončanem študiju prava zaposlila v manjšem podjetju kot tajnica. Njen strm vzpon podjetniške kariere se je začel, ko je v podjetju A&T zasedla mesto kot prodajna zastopnica in se kasneje povzpela na sam vrh elite računalniških podjetij kot predsednica uprave multinacionalnega podjetja Hewlett Packard (HP).

Kljub mnogim kritikam je Fiorina prepričana, da je svoje delo v HP-ju opravila izvrstno, kar nakazuje tudi dejstvo, da je bilo v času njenega vodstva delovanje podjetja izredno uspešno.

Zaradi neizpolnjenih pričakovanj s strani uprave podjetja HP je bila Fiorina primorana odstopiti z vodilnega mesta. Kljub temu jo je revija Fortune leta 1999 imenovala za najbolj uspešno ameriško podjetnico. Svojo pot je nadeljevala kot svetovalka republikanskim kandidatom in predsedovala številnim človekoljubnim organizacijam. Ob predsedniški kampanji trenutno služi svoj mandat tudi kot predsednica odbora v organizaciji Good 360.

Strm vzpon po zmagi druge republikanske debate
Zmagovalka drugega soočenja predsedniških kandidatov ZDA Carly Fiorina je več kot le “propadla podjetnica”, za kar jo je označil podjetniški velikan in sokandidat Donald Trump. Carly, kandidatka iz republikanskih vrst, je dokazala, da si je svoje mesto na listi kandidatov zaslužila s trdim delom, močnimi stališči in odločnostjo. Na soočenju je prepričala več kot 52 % gledalcev, kar ji je omogočilo takojšen skok na lestvico najbolj priljubljenih kandidatov za novega predsednika ZDA.

Odlična govornica žanje veliko pozornosti, kar pozitivno vpliva na rast njene podpore. Ankete kažejo, da se na listi republikencev strmo vzpenja. “Ljudje imajo dovolj politične elite, ki nima stika z realnim svetom. Sama sem se v življenju spopadla z različnimi izzivi, pridobila sem izkušnje na vseh življenskih področjih in zato vem, da bom odlična predsednica ZDA,” je za medije povedala Fiorina.

Se bosta v boju za predsedniško mesto ZDA tokrat pomerili dve ženski?
Kritiki Fiorine menijo, da se v svoji predsedniški kampanji osredotoča predvsem na izpostavljanje preteklih spodrsljajev svoje tekmice Hillary Clinton, kateri Fiorina napoveduje poraz predvsem zaradi kontradiktornosti njenih izjav in širjenja laži. Medtem ko Fiorina konstruktivno izraža svoja nestrinjanja s Clintonovo, pa ta ne kaže usmiljenja v kritiziranju protikandidatke.

“Vse skupaj je zelo preprosto, Hillary Clinton je bila dobra javna uslužbenka, v svoji karieri je veliko storila tudi za ženske, tega ji nihče ne more braniti. Na žalost je lažnivka in Amerika ima dovolj spletkarske politične elite, kamor več kot očitno sodi Hillary,” pojasnjuje Fiorina.

Obamo in Clintonovo pozvala k ogledu mrtvih zarodkov
Na drugi republikanski debati je Fiorina javno izpostavila moralno sporna dejanja, kot je prodaja telesnih delov splavljenih otrok, ki jo izvaja organizacija Načrtovano starševstvo (Planned Parenthood). V afero Načrtovano starševstvo, ki namesto načrtovanja starševstva aktivno izvaja splave in zdravi spolne bolezni, sta vpletena tako Clintonova kot trenutni predsednik ZDA Barack Obama. Organizacija od vlade ZDA dobiva več kot pol milijarde sredstev, kar je popolnoma nepotrebno, saj so zdravstvenih storitev, ki jih nudi ta organizacija, ameriški državljani deležni v javnozdravstvenih ustanovah. Fiorinin nagovor Clintonovi in Obami si lahko ogledate tukaj.

“Očitno Hillary Clinton nima težav z dejstvom, da se v Načrtovanem starševstvu izvajajo legalne oblike splava. Čeprav Clintonova trdi, da so bili zakasneli splavi, ko je bil zarodek že dovolj razvit, da se dejanje lahko obravnava kot umor, izvedeni le iz zdravstvenih razlogov. Dragi državljani, to je le ena izmed mnogih laži Clintonove, za katero plačujemo davkoplačevalci,” je dodala Fiorina.

Vladimir Putin in Donald Trump imata veliko skupnega
Fiorina je zavrtela tla tudi famoznemu Donaldu Trumpu, katerega primerja z ruskim velikanom Vladimirjem Putinom. Ostro je nasprotovala Trumpovi želji po srečanju s Putinom, saj meni, da morajo ZDA v svoji zunanji politiki predvsem prenehati z neskončnimi pogajanji. Fiorina je prepričana, da morajo ZDA ukrepati v primeru sirske krize, ukrajinskega vprašanja, migracijske krize in drugih pomembnih zunanjepolitičnih dogajanjih.

Trump na Fiorinine očitke odgovarja zelo preprosto. Ker je očitno bogatašu zmanjkalo kredibilnih kritik, je preprosto dejal: “Le kdo bi glasoval za ta obraz, le poglejte jo.” Trump, ki je znan predvsem po svojih žaljivih izjavah, pa očitno vidi Carly Fiorino kot močno konkurenco.

Močnejša kot kadarkoli, poleg izgube hčerke premagala tudi raka na dojki
Boj za predsedniško mesto ni prvo srečanje Fiorine s politiko. Leta 2010 je kandidirala za senatorsko mesto v boju s kandidatko demokratov Barbaro Boxer. V času kampanje se je Carly soočala s težko preizkušnjo boja za življenje, saj je zbolela za rakom, hkrati pa je bila močna opora možu ob tragični izgubi najmlajše hčerke. Čeprav Fiorina ni bila izvoljena na senatorsko mesto, se je v politični boj podala, kot pravi sama, z močno voljo po spremembi in navdihom, ki ga črpa iz življenjskih in delovnih izkušenj.

Zdi se, da ima Carly Fiorina res odgovor na vsako vprašanje. Neustrašna in močna kandidatka republikanskih konzervativcev navdihuje ameriške volivce – tako med republikanci kot tudi med demokrati. Čeprav sta trenutno najpopularnejša kandidata med republikanci Donald Trump in Ben Carson, mnogi analitiki napovedujejo, da bo Fiorina ob nespremenjeni intenziteti pridobivanja naklonjenosti volivcev zelo hitro prevzela vodstvo.

Tina Oblak