Cena elektrike v Evropi dosegajo nove rekorde

Foto: STA

Iz dneva v dan smo priča rekordnim cenam elektrike, kar povečuje negotovost pri ljudeh. Pogodbe za dobavo so v Nemčiji v letu 2023 namreč v petek presegle 900 evrov, v Franciji pa 1000 evrov na megavatno uro (MWh). Zaradi tega bo sklicano nujno srečanje EU ministrov za energijo.

V četrtek je bila cena elektrike za dobavo v letu 2023 pod 800 evri za MWh, v petek nekaj po 15. uri pa je že poskočila na 910 evrov za Mwh. V Franciji je bila v četrtek cena še pri okoli 900 evrih za Mhw, v petek okoli 15.ure pa je že znašala 1075 evrov.

V obeh omenjenih državah je sicer dobava še lani znašala okoli 85 evrov za Mhw, navaja francoska tiskovna agencija AFP. V Franciji k rasti elektrike prispeva zaprtje več jedrskih reaktorjev, kar posledično prispeva k manjši proizvodnji elektrike v državi, poroča STA.

“Rokenrol se je šele začel. To bo imelo šokanten učinek na vsakodnevno življenje. Ne samo v Nemčiji,” je opozoril nekdanji premier Janez Janša. Češki premier Petr Fiala je preko Twitterja že napovedal, da bo češko predsedstvo Svetu EU zaradi višanja cen sklicalo izredno srečanje ministrov EU za energijo. Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se s potezami Češke strinja, saj si države članice prizadevajo k odpravi odvisnosti od dobave plina in nafte iz Rusije.

Golobova vlada bo septembra za 50-odstotkov znižala davek na obnovljive vire energije, a bo sredi draginje še naprej zaračunavala davek na obnovljive energije. Glede na to, da je najvišja možna cena še vedno ogromna v primerjavi s tisto pred enim letom, bi bilo nedvomno smiselno, da se vse eko dajatve v času izrednih razmer zamrzne. 

Sara Kovač