Cena nafte je spet padla in dosegla raven iz letošnjega februarja

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Nafta je padla, potem ko je poročilo o zalogah v ZDA nakazalo upočasnjeno povpraševanje in je Organizacija držav izvoznic nafte septembra pristala na majhno povečanje proizvodnje: Standardne terminske pogodbe zahodnoteksaške nafte so padle za 4 odstotke in se ustavile pri 90,66 ameriški dolarjev za sod, kar je najnižja raven od začetka februarja, preden je Rusija napadla Ukrajino. Medvedje vladno poročilo je znižalo cene, saj so se zaloge surove nafte povečale za več kot 4 milijone sodov, medtem ko je štiritedensko sezonsko povprečje povpraševanja po bencinu padlo pod raven iz leta 2020.

Podatki so prispeli po tem, ko so OPEC in njegovi zavezniki navedli možnost upočasnitve povpraševanja v svoji odločitvi, da poveča ponudbo za samo 100 tisoč sodov na dan, kar je majhen del celotne proizvodnje skupine in veliko manjše povečanje, kot ga je dodala v zadnjih mesecih. Delegati so dejali, da so zaskrbljeni, da bosta morebitna recesija v ZDA in zapora zaradi covid-19 na Kitajskem zmanjšala povpraševanje.

Trg je pozorno spremljal podatke o dobavi pogonskega goriva, da bi ugotovil, kakšna je poraba, je povedala Rebecca Babin, višja trgovka z energijo pri CIBC Private Wealth Management. “Po podatkih prejšnjega tedna je bilo upanje, da se podatki o mehkem julijskem povpraševanju obračajo,” je dejala ter dodala, da bo objava tega tedna kupce zadržala. Utišani dodatki OPEC k svetovni ponudbi prihajajo, ko se je nafta ustalila na najnižji ravni v zadnjih šestih mesecih, kar je povrnilo vse dobičke surove nafte, odkar je Rusija začela vojno. Hkrati so vlagatelji še naprej zaskrbljeni zaradi svetovne gospodarske upočasnitve in znakov, da se bo nekaj ekstremne moči na surovih trgih v zadnjih mesecih morda zmanjšalo.

Bodo omilili sankcije proti Iranu?
“Napovedano povečanje iz OPEC+ ne pomeni nič,
” je dejala Stacey Morris, vodja energetskih raziskav pri VettaFi. “Znesek je tako skromen, da gre za napako pri zaokroževanju za svetovne naftne trge,” je dodala in opozorila, da trg ostaja “preobčutljiv” na dinamiko ponudbe in povpraševanja in da se bo volatilnost nadaljevala. Umirjanje cen je bilo opaziti tudi nižje po krivulji terminskih pogodb, saj je hitri razpon WTI, merilo temeljev ponudbe in povpraševanja, prvič po aprilu trgoval pod 1 dolarjem za sod. Razpon se je zmanjšal, ko so se zaloge surove nafte v Cushingu v Oklahomi, največjem središču zalog v državi, povečale že peti teden. Medtem se Enrique Mora, odposlanec Evropske unije za pogovore o oživitvi jedrskega sporazuma iz leta 2015 med Iranom in svetovnimi silami, odpravlja na Dunaj, da bi razpravljal o sporazumu, je sporočil na Twitterju. Medtem ko bi obnovitev jedrskega sporazuma lahko povzročila, da bi na trg prišlo več iranske nafte z omilitvijo sankcij proti državi, udeleženci kljub večmesečnim pogajanjem niso uspeli doseči dogovora, še piše Bloomberg.

Cene nafte se po sredinih padcih nekoliko zvišujejo. Nafta se je v sredo pocenila, čeprav so izvoznice nafte iz skupine Opec+ sklenile, da septembra črpanje povečajo le za 100 tisoč 159-litrskih sodov nafte na dan, kar je daleč pod pričakovanji nekaterih velikih porabnic na čelu z ZDA. Trend gibanja cen sicer ostaja padajoč, poroča STA. Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent za dobavo oktobra je bilo treba zjutraj po evropskem času odšteti 96,92 dolarja, kar je 14 centov več kot ob zaključku sredinega trgovanja. Zahodnoteksaška lahka nafta, ki bo dobavljena septembra, se medtem draži za 30 centov in je pri 90,96 dolarja. Nafta se je na začetku tedna močno pocenila, po napovedi 23 največjih dobaviteljic nafte Opec+, da bodo septembra naftnemu trgu zagotovile le majhno povečanje proizvodnje, in objavljenih uradnih podatkih, da so se ameriške zaloge surove nafte prejšnji teden presenetljivo povečale, pa so cene spet precej padle. Trend gibanja cen tako ostaja padajoč. V preteklih tednih so predvsem negativni gospodarski obeti močno vplivali na cene, saj napovedi o ohlajanju svetovnega gospodarstva običajno spremlja padajoče povpraševanje po nafti. Kljub temu pa so cene surove nafte še naprej precej višje kot na začetku leta, spominja nemška tiskovna agencija dpa.

Sara Kovač