Azerbajdžan izkoristil šibkost Putina za napad na Gorski Karabah

Datum:

V Gorskem Karabahu je prišlo do spopadov med armenskimi in azerbajdžanskimi oboroženimi silami. Na armenski strani sta umrla dva vojaka, na azerbajdžanski pa eden. 

Vojaški funkcionarji nepriznanega Gorskega Karabaha, so sporočili, da so droni azerbajdžanskih oboroženih sil, ubili dva armenska vojaka, ranili pa 14. Azerbajdžanska stran pa je sporočila, da je en njihov vojak izgubil življenje v “terorističnem dejanju”, ki so ga izvedle “nezakonite armenske vojaške formacije”, poroča Polska Agencja Prasowa.

Azerbajdžanska vojska je ob tem izvedla povračilne ukrepe, pri tem pa ubila in ranila nedoločeno število “armenskih bojevnikov”. Vodja separatistov Gorskega Karabaha Arajik Harutunian, je v sredo razglasil delno mobilizacijo, kar še dodatno stopnjuje napetosti v regiji. Armenija in Azerbajdžan sta že desetletja v sporu zaradi Gorskega Karabaha.

Armenski topničar, spopad iz leta 2020. (Foto: epa)

Le-ta de iure pripada Azerbajdžanu, de facto pa je neodvisna država, ki pa je ne priznava nobena druga država, niti Armenija, čeprav ga nadzirajo Armenci. Najbolj krvavi oboroženi spopadi med stranema, so potekali med leti 1988 – 1994. Zadnje stopnjevanje konflikta, se je zgodilo leta 2020, ko je bilo ubitih preko šest tisoč ljudi.

Rusija je po invaziji na Ukrajino izgubila pozicijo glavnega mirovnega posrednika
Po šestih tednih bojev, je bil s pomočjo ruske strani, izpogajan mirovni sporazum, ki je Azerbajdžanu omogočilo pridobiti nadzor nad obsežnimi območji Gorskega Karabaha, ki so jih pred tem nadzorovali separatisti ob podpori Armenije. Ruska stran je tedaj na območje namestila okoli dva tisoč pripadnikov svojih “mirovnih sil”.

Do stopnjevanja napetosti, je po poročanju France24 prišlo po torkovem pogovoru ruskega predsednika Vladimirja Putina, z armenskim premierjem Nikolom Pašinjanom. Rusija je Azerbajdžan obtožila kršitve prekinitve ognja in obljubila stabilizacijo razmer. Azerbajdžanska stran pa je sporočila, da je vzpostavila nadzor nad več, strateško pomembnimi točkami. Po poročanju medijev je Rusija po invaziji v Ukrajini izgublja status glavnega posrednika v sporu, od takrat naprej pa procese povezane s sporom vodi EU.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Alenka Forte: Minister, ki se ne želi soočiti z javnostjo, ni vreden počenega groša

Nezavedanje resnosti težav in potreb zdravstvenega resorja se je...

[Video] Zakaj Tina Gaber redno uporablja vladno parkirišče za svoje luksuzno vozilo?

Že od samega začetka razmerja s premierjem Robertom Golobom...

Stojmenova Duh bi “čistila digitalne odpadke”

V času, ko so cene vsega postale vrtoglavo visoke,...