fbpx

Potem, ko so v Luki Ploče zasegli več kot pol tone kokaina, policija še ne izdaja, če je vpleten, kdo od zaposlenih

Policijska psa sta našla pošiljko pol tone kokaina- (Foto: Posnetek zaslona-Hrvaška policija)

V Luki Ploče so hrvaški organi pregona s pomočjo dveh posebej šolanih psov zasegli pošiljko kokaina v vrednosti pol milijarde hrvaških kun (65 milijonov evrov).  Hrvaški organi pregona so pošiljko zajeli že v marcu, a so čakali, da bi skrivnostni kupci pol tone kokaina prišli v Ploče, a jih je kot kaže nekdo opozoril. Pošiljka se je skrivala v kontejnerju z bananami iz Ekvadorja.

V letu 2020 so organi pregona v Evropi zasegli 20 ton pošiljk kokaina. V zadnjih desetih letih pa dobrih 200 ton kokaina v državah zahodne Evrope. Ena najbolj pomembnih transportnih poti za kriminalno trgovino z drogo je balkanska pot. Ena izmed pomembnih transportnih poti za prevoz droge pa je potekala prav v Luki Ploče.

V preteklosti so hrvaški mediji poročali, da Luka Ploče predstavlja eno najbolj pomembnih vstopnih točk za prevzem droge na Balkanu. Kljub temu so hrvaški organi pregona uspeli prekiniti še eno kriminalno pot balkanskega kriminala. Večino kokaina je tako skrita v zabojih banan in južnega sadja iz držav Južne in Srednje Amerike. V hrvaško luko vsako leto pripeljejo do 1200 zabojnikov z tropskim sadjem, največ z bananami. Zaradi neustrezne opreme pri odkrivanju kokaina je veliko pošiljk seveda šlo mimo hrvaških organov pregona To pa ni bila prva zasežena pošiljka v Pločah v letošnjem letu, saj so že januarja hrvaški policisti in cariniki zasegli kar 73 kilogramov kokaina.

Naslov enega izmed balkanskih medijev o zaseženi pol tonski količini kokaina. (Foto: Posnetek zaslona-Tuzlanski.ba)

Luka Ploče predstavlja eno izmed glavnih točk droge iz Južne Amerike
Nekdanji vodja za pregon balkanskega kriminala Hajrudin Merdanović je opozoril, da je hrvaška obala za tihotapce z drogo zanimiva predvsem zaradi svoje dolžine. Enako so to hoteli izkoristiti režiserji pol tonske pošiljke kokaina skritega v bananah. Hrvaška policija bo po napovedih več informacij razkrila v prihajajočem tednu. Na vprašanje, ali so v kriminalna dejanja vpleteni tudi zaposleni v Pločah, vodstvo dubrovniške policije ni hotelo odgovoriti.

Luka Ploče je je za mednarodne tihotapce z drogo vedno zanimiva. Gre za prvo izmed večjih pristanišč na Hrvaškem, ko ladje preidejo v hrvaški predel Jadranskega morja. Zaradi odlične lege (povezuje države ob Jadranskem in Sredozemskem morju) omogoča hiter dostop do trgov držav nekdanje skupne države. Na račun tega predstavlja prvo izbira marsikaterega tihotapca iz Južne Amerike.

Večino ilegalnih prevozov droge je najlažje distribuirati preko t.i. kontejnerskega prometa. Zato Luka Ploče ni nikakršen osamljen primer med pristanišči na Jadranski obali. V preteklosti so namreč prišli tudi podatki o porabi kokaina v prestolnicah nekdanje skupne države. Zanimiv podatek je primerjava med Ljubljano in Zagrebom. Ne glede na to, da je slovenska prestolnica po številu prebivalcev dvakrat manjša, je bila poraba kokaina v glavnem mestu Slovenije trikrat večja kot v Zagrebu.

Luka Perš