fbpx

Cerar in Erjavec se kregata kar pred svetovno javnostjo, Hrvati pa odpirajo šampanjce!

Bled, Festivalna dvorana. Strateski forum Bled 2017 (BSF). Prihodi udelezencev. Predsednik vlade Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec.

Tudi v hrvaških medijih, med katerimi je Jutranji list, poročajo o sporu Cerar – Erjavec. Nam v Sloveniji seveda par dela veliko škodo, medtem ko se Hrvati norčujejo iz nas. Slovenski premier Miro Cerar je danes na srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel  razpravljal o meji s Hrvaško. Razpravi pa se je pridružil tudi Andrej Plenković, poroča Jutranji list. Po srečanju je dal novinarjem izjavo, kjer je kritiziral kolega Karla Erjavca, ministra za zunanje zadeve, zaradi njegovih izjav, da Cerar bolj koristi Hrvaški, kot svoji državi.

Miro Cerar je po srečanju z novinarji izjavil, da je podrobno pojasnil zadnje dogodke v zvezi z izvajanjem arbitražne sodbe ter o odnosih med Hrvaško in Slovenijo. Zdi se mu namreč zelo pomembno, da kanclerka Angela Merkel od njega dobi neposredne informacije o tem, kar se dogaja.

Cerar kritiziral Karla Erjavca
Cerar pa je umazano perilo pral kar pred hrvaško javnostjo in kritiziral Karla Erjavca zaradi njegovih izjav o Hrvaški. Pravi, da ga je včeraj moral opozoriti, da njegove izjave bolj koristijo Hrvaški kot Sloveniji. “Pričakujem, da se to ne bo več dogajalo, da bomo stvari, ki morajo ostati med nami, znali zadržati za sebe, sploh ko govorimo o pripravah na izvedbo arbitraže, in da teh ne dajemo v javnost iz kakršnih koli drugih razlogov,” je bil zgovoren premier Cerar.

Že v četrtek pa je minister Erjavec izjavil, da je slovenska vlada sprejela odločitev o najemu odvetniške družbe, ki bo sodelovala v morebitni tožbi proti Hrvaški, ko se izteče šestmesečni rok za izvedbo arbitraže. “Za zaprtimi vrati seje smo se odločili, da se najame odvetniško družbo, ki bi zastopala Slovenijo v morebitni tožbi proti Hrvaški,” je v četrtek izjavil Erjavec. Dodal je še, da je vlada sprejela predlog zunanjega ministrstva o pravnih možnostih za izvedbo arbitražnega sporazuma po preteku roka, ki je konec letošnjega leta.
Erjavec obtožbe zanikal in trdi, da je Cerar tisti, ki najbolj koristi Hrvaški
Erjavec je mnenja, da ima Cerar napačno mišljenje in da ne smemo čakati, da Hrvaška pristane na izvajanje. Kritike Cerarja, da preveč govori in izdaja slovenske načrte v zvezi z izvajanjem arbitražne sodbe in da tako koristi Hrvaški, pa je označil za napačne ter vse zanikal. Meni, da Hrvaški najbolj koristi, da mi čakamo glede meje in odgovarjamo na vprašanja, ne storimo pa nič. “Ne smemo oklevati in čakati, saj imamo na svoji strani mednarodno pravo in Evropsko komisijo. Čakati, da Hrvaška pristane na izvedbo, bi bila velika napaka, saj se to ne bo zgodilo. Vlada mora storiti vse, da se razsodba izvede, za to pa mora izkoristiti vse pravne možnosti,”, je izjavil Erjavec.
D. Š.