fbpx

Charlie Hebdo brije norce iz Erdogana, francoski predsednik Macron pa islamskim skrajnežem sporoča: “Stripov ne damo!”

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, francoski satirični list Charlie Hebdo in francoski predsednik Emmanuel Macron (foto: EPA, Charlie Hebdo)

Charlie Hebdo v današnji izdaji na naslovnici prikazuje Recepa Tayyipa Erdogana, ki sedi v naslonjaču, oblečen v spodnje perilo. V roki drži pločevinko piva, z drugo roko pa odkriva obleko zakrite ženske in kaže njeno golo zadnjico. “O, prerok,” piše poleg v oblačku. Naslovnico krasijo še besede “Erdogan – zasebno je zelo zabaven”.

Ankara je naslovnico satirične revije označila kot promocijo sovraštva v luči trenutnih kulturnih napetosti med Francijo in muslimanskimi državami.

Turški podpredsednik Fuat Oktay je karikaturo na naslovnici ostro obsodil in pozval mednarodno skupnost, da opozori na to sramotno dejanje. “Nikogar ne boste zavedli s skrivanjem za krinko svobode govora,” je zapisal na Twitterju in dodal da obsoja nemoralno objavo neopravičljivega francoskega norčevanja iz njihovega predsednika.

https://twitter.com/Charlie_Hebdo_/status/1321134572105572352

Direktor urada za komuniciranje Fahrettin Altun pa je šel še dlje in namignil, da je revija opogumljena s strani francoske vlade. Objave tovrstnih karikatur obsojamo kot nagnusen poskus širjenja kulturnega rasizma in sovraštva, je zapisal. Protiislamska agenda francoskega predsednika Emmanuela Macrona je oborodila sadove, je tudi pripomnil.

Vzdušje med Francijo in Turčijo je že nekaj dni zaostreno. Napetosti so sprožile Macronove izjave glede svobode govora in islama po smrti učitelja Samuela Patyja, ki ga je obglavil napadalec čečenskega rodu, domnevni islamist. Povod za napad na učitelja naj bi namreč bile karikature preroka Mohameda, ki jih je učitelj kazal kot primer svobode govora. Macron je obsodil islamski ekstremizem in obljubil ohranitev sekularnih vrednot. Erdogan je ob tem izrazil dvom v Macronove umske sposobnosti in pozval k bojkotu francoskih izdelkov.

Sara Bertoncelj