fbpx

Dobrodelno društvo čistilki po nesreči nakazalo 90 tisoč funtov, vrnila je bistveno manj

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Comfort Konadu, 52-letna čistilka iz Manchestra, po rodu sicer iz Gane, je v trgovino dobrodelnega društva Royal Mencap Society prišla vrnit predmet, vreden 9 funtov, osebje pa ji je po nesreči nakazalo 90 tisoč funtov. Namesto, da bi o tem obvestila društvo in svojo banko, je velik del denarja (57 tisoč funtov) skušala prenesti na druge račune, npr. sinovega. Na sodišču je krajo priznala in zaradi tega je dobila 15 mesecev zaporne kazni in dve leti suspenza.

V Manchestru je po poročanju Daily Maila prišlo do precej nenavadnega zločina. Comfort Konadu, 52-letna čistilka, po rodu iz Gane, je v trgovino kraljevega dobrodelnega društva odšla vrnit predmet, vreden 9 funtov, dobila pa prijetno presenečenje na svoj račun: osebje v trgovini ji je po nesreči nakazalo kar 90 tisoč funtov.

Osebje je svojo napako sicer kmalu opazilo, toda še vedno prepozno. Ker je Konadu medtem del denarja že nakazala na sinov račun, del pa porabila, so uspeli povrniti le dve tretjini svojih sredstev. Dobrodelno društvo, ki se ukvarja s pomočjo prizadetim s težavami pri učenju, je zaradi tega dogodka najprej suspendiralo, nato pa še odpustilo dva zaposlena. Zaradi človeške napake bo društvo samo odgovarjalo za svojo izgubo.

Pretvarjala se je, da velikega zneska ni dobila
Konadu, mama šestih otrok in 12 vnukov, je na sodišču krajo priznala in dobila 15 mesečno zaporno kazen in dve leti suspenza. 31 tisoč funtov, ki jih je porabila, predstavlja 18 mesečni dobiček dobrodelnega društva in ga bo morala, če bo zmogla, vrniti. Konadu se je sicer branila, da je pričakovala določeno vsoto (12 tisoč funtov) iz drugega vira in da je, ko je videla, da je znesek previsok, obvestila svojo banko, toda dokazali so ji, da tega ni storila.

Tožilka je bila jasna, da takšne vsote ne moreš po naključju dobiti na svoj račun in ne vedeti ali vsaj sumiti, da je nekaj narobe. Njen branilec jo je sicer skušal braniti, da je izjemno pridna delavka, kar je sodnik sicer upošteval, toda obenem je dejal, da je s tem dejanjem zelo okrnila svoj in ugled svoje družine.

Aleš Ernecl