fbpx

Članek kitajskega sociologa postal viralen! Otroci komunistične elite ljubijo Ameriko in bežijo v tujino

Mladi Kitajci si želijo živeti v ZDA. (Foto: epa)

Zheng Yefu je pisateljski psevdonim upokojenega kitajskega sociologa, ki je bil svoj čas zaposlen na Pekinški univerzi in ki si je drznil napisati članek o potomcih Komunistične partije oziroma tamkajšnje družbene elite, ki se pogosto odloča za življenje na drugi strani Tihega oceana – v ZDA. Prispevek je postal prava uspešnica na tamkajšnjih družbenih omrežjih. 

Članek priznanega kitajskega sociologa Zhenga Yefuja se ukvarja z dejstvom, da otroci kitajskih bogatašev, predvsem pa tamkajšnje politične elite, močno odklanjajo življenje v skladu s pravili svojih avtoritarnih staršev. Še bolj zaskrbljujoče pa je to, da kot se zdi, večina izmed njih bolj ljubi življenje v ZDA. Zheng je sicer eden redkih na Kitajskem, ki lahko odnesejo celo glavo, navkljub ostrim kritikam tamkajšnjega režima. Med njegovimi kontroverznimi izjavami najdemo na primer tisto, ko je svetoval Kitajski komunistični partiji, da naj sprejme lekcijo od Tajvana glede dobrega vladanja, pozivi vrhovnim kitajskim voditeljem, da naj razkrijejo vse svoje prihranke in tako dokažejo, da niso skorumpirani, in da bi Kitajci ogromno pridobili, če bi tamkajšnja partija soglašala s tem, da mirno utone v pozabo oziroma postane stvar preteklosti, poroča Breitbart.

Zhengova najnovejša “bomba” napoveduje prav klavrni konec tamkajšnje partije, saj prihajajoča generacija kitajskih voditeljev za vsako ceno sili na Zahod. Kot pravi kontroverzni kitajski sociolog potomci komunistične kitajske elite ne marajo moči, marveč Ameriko. Njegova izjava se nanaša predvsem na otroke partijskega vrha. Nelagodna ocena pa prihaja prav v času, ko skušajo tamkajšnje oblasti naslikati ZDA kot “lopovske” in “barbarske”, ki se nagibajo k novi Hladni vojni, ker so ameriški voditelji ljubosumni zaradi kitajskega uspeha ter želijo Kitajsko kaznovati z blokado kitajskih izdelkov.

Zheng je ob tem prepričan, da so kitajski voditelji hinavci, saj uporabljajo grobo silo, da bi ohranili stabilnost, in stražijo državo, ki jo je ustvarila komunistična partija, medtem ko njihovi potomci ne želijo živeti v tem proletarskem raju. Poudaril je, da mlajša generacija kitajske elite poseduje več informacij o zunanjem svetu kot pa običajen državljan, predvsem pa tudi več potovalne svobode. Prav zato se mnogo bolj zavedajo, na kakšen način tamkajšnja komunistična partija uporablja svoje neslavne avtoritarne prijeme z namenom ohranjanja oblasti. Pri Voice of America News (VOA) so prepričani, da se bralci Zhengovega pisanja in nesrečni pripadniki mlade kitajske elite preudarno odločajo za življenje v tujini, ker ne želijo biti sociološko ali celo fizično uničeni, če njihove družine izgubijo eno od nenehnih političnih bitk.

Celo hčerka kitajskega predsednika Xi Jinpinga je študirala na Harvardu
Pri drugi ali tretji generaciji komunistov je tako, da če izgubiš bitko za oblast, boš izgubil vse. Če se to primerja s priložnostjo za mirno življenje in svobodo v demokratičnem okolju, je jasno, kaj bodo izbrali. Prav zato se nekateri odločijo za to drugo. Tako je prepričan aktivist za človekove pravice Hu Jia. Številni otroci partijskega vrha obiskujejo ali pa so obiskovali elitne univerze na zahodu, kot sta Harvard in Stanford. Celo hči edinka kitajskega predsednika Xi Jinpinga po imenu Xi Mingze je pridobila svojo izobrazbo na Harvardu. In prav premožne in izobražene kitajske elite so po pisanju washingtonskega Inštituta za migracijsko politiko osrednja gonilna sila migracij s Kitajske v ZDA.

Demonstranti, ki so v Hongkongu protestirali proti zakonu o izročanju Kitajski (Foto: družbena omrežja)

Poročilo neke kitajske raziskave Hurun Research Institute pa govori o tem, da več kot tretjina premožnih Kitajcev razmišlja o tem, da bi se preselili v drugo državo, predvsem zaradi pridobitve bolj kakovostne izobrazbe, visoke onesnaženosti kitajskih mest in strahovlade, pa tudi zaradi ohranitve svojega imetja. Tudi nov (od leta 2018 na ustavnih spremembah osnovan) doživljenjski diktatorski status aktualnega predsednika ni preveč naklonjen vzgoji novih mladih političnih voditeljev. Študentski protestniki iz Hong Konga so ves čas trn v peti kitajskega predsednika, frustracije pa se kažejo tudi pri številnih mladih marksistih na kitajskih univerzah.

“Na Kitajskem so ljudje sužnji komunistične partije,” pa je nedavno dejal kitajski kardinal Joseph Zen iz Hong Konga, ki ocenjuje, da Kitajska predstavlja resno nevarnost za ves svet. Cerkveni dostojanstvenik je sicer obsodil globalizacijo, obenem pa tudi ostro kritiziral kitajsko komunistično partijo. Svoje videnje je sicer predstavil v članku na svojem blogu. Po njegovem prepričanju je kitajski narod, ki sledi vzoru svojih voditeljev izgubil številne tradicionalne vrednote in se prepustil nasilju ter lažem. “Kitajska je postala nevarnost za svet.” Zen svojo domovino celo primerja s kolonialnimi imperiji pred II. svetovno vojno ter izrecno poudarja, da je novi kolonizator hujši od prejšnjih.

Domen Mezeg