fbpx

CNN-ov zgodovinski intervju z madžarskim zunanjim ministrom pokazal razkol v miselnosti med nacionalisti in globalisti

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto (vir: EPA)

Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó je v nedavnem intervjuju s CNN-ovo novinarko Christiane Amanpour spregovoril o madžarski imigracijski politiki, migrantski politiki ter lažeh, ki jih širijo osrednji mediji.

Szijjártó je povedal, da je za Madžarsko vprašanje imigracijske politike vprašanje lastne suverenosti. Sami se ne vtikajo v tujo imigracijsko politiko, zato od drugih ne samo pričakujejo enako, temveč zahtevajo, da druge države ne spodkopavajo madžarske suverenosti.

Amanpourova se je obesila na opazko madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je ilegalne migrante označil za vdiralce, in Szijjárta vprašala za komentar. Zunanji minister se je ob tem nasmehnil in povedal, da se strinja s premierjevo oznako. Kako drugače pa bi rekli skupini ljudi, ki ne spoštuje zakonov, ne spoštuje suverenosti države, katere zakone kršijo in katere mejo prečkajo nezakonito in delujejo v nasprotju z mednarodnim pravom.

Ilegalni migranti so vdiralci
Da bi prišli do Madžarske, je moralo skoraj pol milijona ilegalnih migrantov prečkati štiri ali pet varnih držav. “Kaj je pravni ali moralni razlog za kogarkoli, da prečka, da ne spoštuje meje med dvema varnima državama? Ti ljudje so prišli preko Srbije, Hrvaške, Makedonije, Bolgarije, Grčije, Turčije. Vse so mirne in varne države. Tako da ni temeljna človekova pravica, da se zbudite zjutraj, izberete državo, kjer bi radi živeli, kot na primer Nemčijo ali Švedsko, in da bi prišli do tja, ilegalno prečkate vrsto državnih mej,” je povedal Szijjártó.

Poudaril je, da Madžarska spoštuje vse zakone. Ravno tako so iz solidarnosti v zadnjih letih v ograjo, s katero ščitijo schengensko mejo, vložili milijardo evrov. A migrantske kvote niso rešitev. Poleg tega pa niso pravične, je bil jasen Szijjártó. Namreč, kvote spodbujajo še več migrantov k prihodu v Evropo, namesto da bi jih odvračale. Nemčija je tu največji krivec, saj je kanclerka Angela Merkel sprva dublinsko konvencijo poteptala, potem ko ji je ustrezala, pa jo je želela vsiljevati drugim.

Madžarski premier Viktor Orban (Foto: epa)

Tako ne gre, saj je migrantska kriza umetno ustvarjen nemški problem. Jeziti se na Madžare zato, ker samo dosledno upoštevajo direktivo EU, je naravnost absurdno. Szijjártó je tudi poudaril, da EU ne more sankcionirati Madžarske na podlagi poročila v EU, katerega več kot polovico je označil za navadne laži, medtem ko so določeni očitki celo direktive EU. Ravno tako je poudaril, da kot Poljaki in Čehi krijejo hrbet Madžarski v primeru vpeljave sankcij, tako bodo tudi sam vložili veto, če bo EU skušala sankcionirati Poljsko.

Lažne novice in izkrivljanje resnice
Za konec sta se z novinarko dotaknila še vprašanja multikulturalizma in antisemitizma. Szijjártó je poudaril, da je bila kampanja proti milijarderju Georgu Sorosu izključno politične narave in nima ničesar skupnega s Sorosovim judovstvom. Ob tem velja poudariti, da Soros ni zaželen niti v Izraelu, pa zaradi tega še nihče ni obtožil Izraela antisemitizma.

Milijarder George Soros (Vir: Twitter)

Če želijo druge države poudarjati in živeti v pluralni in multikulturni družbi, to lahko storijo. Ravno tako pa je Szijjártó poudaril, da to pomeni, da Madžari lahko živijo v homogeni krščanski Madžarski brez tujih elementov. Ob tem je še popravil Amanpourjevo, ki je dokaj svobodno interpretirala Orbanovo izjavo o neliberalnih demokracijah. Kot je povedal Szijjártó, neliberalna demokracija označuje odnos globalistov, liberalcev, levičarjev in progresivcev, ki se ne znajo sprijazniti s porazom in takoj, ko zmaga politična opcija, ki ni njihova izbira, le-to napadejo ko neliberalno in avtokratsko.

To se je zgodilo tudi na Madžarskem ob zadnjih volitvah, kjer je konservativna stranka Fidesz zmagala z ustavno večino. Ob tem je še povedal, da zakon, ki se ga v javnosti slika kot naperjenega proti nevladnim organizacijam in pravnikom, zgolj pod drobnogled jemlje pravnike in nevladnike, ki so že sedaj v navzkrižju z zakonom, ko na kakršenkoli način pomagajo ilegalnim migrantom pri nelegalnem vstopu v državo, saj so s tem tudi sami kriminalci.

Ivan Šokić